PREVIEW WOMEN: STE-VAL 18.5.2019 (FIN/ENG)

Tulikaste takana – kotiavaus edessä / Debut out of the way – Ready to bring Maple League to Savo

[FIN] Kuopio Steelers naisten debyytti naisten korkeimmalla sarjatasolla on takana ja teräsnaiset osoittivat pystyvänsä kilpailemaan maan parhaiden tasolla. Ensimmäinen ottelu toista nousijajoukkuetta, Turku Trojansia, vastaan päätyi pisterikkaan ja monivaiheisen ottelun jälkeen tappioon, mutta paluumatka Savon sydämeen kulki hymyssä suin. Alkukauden virheistä huolimatta, Steelers hyökkäys onnistui monipuolisesti etenemään kentällä, tekemään pisteitä ja linjat dominoivat vastustajaa niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin.

[ENG] Kuopio Steelers Women’s debut in Women’s Maple League is out of way and Steelers proved to be able to compete with the nations best. First game against Turku Trojans, another team risen from last years I-division, was rich with touchdowns and action, but was eventually lost. Still, the long bus ride home was filled with smiles. Early seasons mistakes were made, but Steelers offence was able to move the ball and score. Both lines were also dominating opponents all day.

 

Steelers Naisten päävalmentaja Aaron Page kommentoi kauden avausta/Steelers Women’s Head coach Aaron Page commented on the first game:

“Our first game went well in the first half but a couple costly mistakes on both sides of the ball in the second half made the difference this game. I was really impressed by how the team kept positive attitudes throughout the game. I felt we did well in our Maple League debut; it was our first test of the season and our first chance to look at how we stack up against the competition and I feel like we are going to be a competitive team this season.

Our new offensive and defensive systems looked good on the field but after this first game there are definitely adjustments to be made. Once we take care of those, we are going to look good moving forward”.

 

Kansainvälinen vahva juoksupeli vastassa / International Strong Run Game against

[FIN] Tulevan lauantain kotiavauksessa vastaan asettuu Vaahteraliigan konkari ja kansainvälinen vahvistus, Pietari Valkyeries. Venäläisjoukkue eteni viime vuonna finaaliin asti, mutta joutui tyytymään hopeaan. Valkyries tunnetaan etenkin vahvana juoksujoukkueena ja keskushyökkääjä Daria Briukhovetskaya on kuulunut pitkään Vaahteraliigan parhaimpiin etenijöihin. Valkyriesin kauden avaus oli uusinta viime kauden finaalista Helsinki Wolverinesia vastaan, jossa Valkyries tarjoili monipuolista pelikirjaa.

[ENG] Next Saturday will bring Women’s Maple League finally to Kuopio and the season opening will be played against Maple League veteran and international addition, St. Petersburg Valkyries. Russian team advanced to the Maple Bowl last year but had to settle for silver. Valkyries is known to have strong run game, and Running Back Daria Briukhovetskaya has long been one of the best yard gainers of Women’s League. Valkyries season opener was a rematch of last season’s final against Helsinki Wolverines and Valkyries showed to have a versatile playbook.

 

Pietari Valkyeriesin päävalmentaja Ilya Kravtsov kertoo valmistautumisesta kauteen ja avausottelusta/St. Petersburg Valkyries Head coach Ilya Kravtsov told about their preparation for the season and of first game:

“The main thing that we’ve learned in the last couple of seasons was that it’s not just winning any particular game what matters the most, but rather peaking at the right time for your most important ones. We’ve definitely failed at that in 2018 and will try to take a steadier approach this season. To that end, with a whole 10 games in the regular season alone, the important things to take away from the first game was not just the result, but rather how can we build on the things that we did right and fix the things that we did wrong.

During the offseason, like all the teams, we obviously have a handful of rookies that we have recruited, as well as some of the Kotka Eagles players contributing. But the veteran core on both sides of the ball has largely remained intact, and so has our philosophy behind offensive and defensive playbooks.

In Valkyeries first game against Helsinki Wolverines RB Daria Briukhovetskaya was obviously an excellent and dominant player in our backfield, but one shouldn’t underestimate the importance of the entire system and the whole offense that allow her to do what she does”.

 

Uusi haastaja / A force to be reckoned with

[FIN] Valkyeriesin vahva juoksuvoima ei säikäyttänyt kuopiolaisia ja Aaron Page uskoo ensimmäisen ottelun näyttöjen perusteella Steelersin olevan valmis pimentämään uuden vastustajan juoksupelin kuten kävi Turku Trojansin juoksuyrityksille. Valkyriesin puolustus eroaa turkulaisten puolustuksesta, joten siihen tullaan valmistautumaan viikon aikana.

Kuopio Steelersin Vaahteraliigakausi on tappiosta huolimatta käynnistynyt vahvasti ja tämä on huomattu myös rajan toisella puolella. Turku pelasi kaudella 2018 Steelersin tavoin I-divisioonassa vieden mestaruuden ja edeten Vaahteraliigan välieriin ja heillä on useita liigakokemusta omaavia pelaajia, joten Steelers osoitti pelillään ehdottomasti kuuluvansa maan kovimpiin joukkueisiin. Liigan vauhti saattaa vaatia tulokasjoukkueelta työtä kauden aikana, mutta Kuopio on varmasti kova haastaja kaudella 2019.

[ENG] Valkyries strong runs doesn’t scare Kuopio and Aaron Page believes that the defence cutting Turku Trojans run game short showcases team’s defensive strengths. Valkyries has a little different defence and that has been one of the focal points of this week.

Kuopio Steelers Maple League season has started strong, even with a defeat on the first game and this has been noticed on the other side of the boarder. Like Steelers, Turku played I-Division in the 2018 season snatching the trophy and advancing to Maple League semi-finals with Maple League calibre players across the board. So the kind of game Steelers played definitely proves that the team belongs to the top level of football in Finland. It might take some time to adjust to the playing speed that the teams have in the League, but Kuopio is going to be a force to reckoned with in 2019.

 

KOTIAVAUS KESKUSKENTÄLLÄ / FIRST HOME GAME IN KESKUSKENTTÄ

[FIN] Kotiavaukseen vielä ei päästä aina aurinkoiselle Vänärille, vaan se pelataan Keskuskentällä lauantaina 18.5.2019 ja peli potkaistaan käyntiin klo 15.00. Pääsylippu 5€, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Koko kauden naisten kotiottelut pääset katsomaan kausikortilla 20€, osta kausikortti paikan päältä tai tilaa ennakkoon kuopiosteelersnaiset@gmail.com

Jenkkifutis on parasta paikan päällä ja kesä alkaa tänä lauantaina Kuopiossa, joten tätä tapahtumaa ei kannata ohittaa!

Päävalmentaja Aaron Pagen vinkit ketä kannattaa kentällä ainakin seurata:

#21 Oona Tuomi on erikoisjoukkueiden palauttajana vaarallinen ja vaikea pysäyttää avoimella kentällä.

#12 Emmi Kolehmainen on kehittynyt ”Gunslinger”-tyyppiseksi pelinrakentajaksi joka viihtyy pocketissa ja tekee oikeat luvut.

#22 Laura Pulkkinen omaa joukkueen isoimman fanikerhon, joka taitoo keskushyökkääjänä jaardeja tyhjästä ja tekee isoja pelejä kun niitä tarvitaan.

 

[ENG]Always sunny Väinölänniemi in unfortunately unavailable for the first home game, so the game will be played in Keskuskenttä Saturday the 18th of May, kickoff at 3pm. Ticket 5€, under 12yrs free. With Season pass you’ll be able to watch all Women’s home games only for 20€, buy it in the game or pre-order kuopiosteelersnaiset@gmail.com

Football is best live and summer comes to Kuopio this Saturday, so this event is a must!

Head coach Aaron Page’s tips on who to follow in the game:

#21 Oona Tuomi is dangerous returner in the special teams and hard to catch in open field.

#12 Emmi Kolehmainen is starting to become a gunslinger type QB comfortable in the pocket and making the right reads,

#22 Laura Pulkkinen has the biggest fanclub and can turn nothing into something and make big plays when most needed

 

Kuvat/Photos:

Steelers: Turku Trojans/Kari Toivonen.

Valkyries: Tapio Karhu