Entinen SM-voittaja vetää Steelersin fysiikkavalmennusta

Kuopio Steelersin Vaahteraliigajoukkueen fysiikkavalmentajana tällä kaudella toimii pitkään Kuopion palloseurassa samaa pestiä hoitanut, entinen lyhyen matkan pikakiituri Sami Länsivuori. Länsivuori on ollut jo lähes vuoden ajan mukana tekemässä terästäjistä vahvempia, nopeampia ja urheilullisempia, mutta ottaa nyt isomman vastuun koko oheisharjoittelun rakenteesta. Samilla on mittava ja erittäin menestyksekäs ura urheilun parissa, mihin jenkkifutis on uusi aluevaltaus.

”Pelasin jalkapalloa KuPSissa 21-vuotiaaksi saakka. Sitä ennen harrastin montaa eri lajia jääkiekosta squashiin ja juoksusta jousiammuntaan. Sen jälkeen keskityin ammattimaisesti pikajuoksuharjoitteluun viideksitoista vuodeksi, saavuttaen yhteensä 25 mitalia 60, 100, 200 ja 4 x100 metrillä. Valmentaminen alkoi jo oman aktiiviuran aikana. Valmennusta on jatkunut parisen kymmentä vuotta pikajuoksussa ja eri joukkue- ja yksilölajeissa. Valmennettavani voittivat mm. 100m ja 400m Suomen mestaruudet ja toimin 10 vuotta KuPSin liigajoukkueen fysiikkavalmentajana. Ja tästä päästäänkin siihen, miten liityin Steelersin valmennukseen. Pekka Utriainen oli jo juniori-ikäisenä valmennettavani KuPSissa. Kun Pekka palasi takaisin Kuopioon ja Steelersiin, pyysi hän minua mukaan valmennusryhmään”, Länsivuori muistelee omaa matkaansa Kuopio Steelersin valmennusrinkiin.

”Mielestäni pikajuoksun ja jenkkifutiksen harjoittelussa on paljon yhtäläisyyttä voimaharjoittelun, lähtökiihdytyksen ja lyhyen matkan juoksun suhteen. Pelipaikkakohtaisesti tietenkin tulee enemmän eroja. Jalkapalloon verrattuna voimaharjoittelua on huomattavasti enemmän, varsinkin ylävartalon osalta ja juoksuharjoittelua vähemmän. Tällöinkin juokseminen on intensiivisempää ja sisältää enemmän intervalleja. Steelersin parissa haluan hyödyntää kokemustani räjähtävän voiman, kimmoisuuden ja lähtönopeuden erikoisosaajana ja kokonaisvaltaisen valmennuksen korostajana”, pohtii Länsivuori lajien eroja ja yhteneväisyyksiä.

Päävalmentaja Pekka Utriainen on innoissaan coach Länsivuoren mukanaolosta:

”Sami on paitsi oman alansa eturivin huippuosaaja, ennen kaikkea myös ihmisen valmentaja. Meidän yhteinen historia ja Samin vajaa vuosi vähän pienemmässä roolissa Steelersin mukana takaavat sen, että me pystytään saumattomasti reagoimaan ja tukemaan toisiamme laji- ja fysiikkatreenien suhteen. Ihan uutta mallia yhdistää tai ’sotkea’ nämä kaksi asiaa toisiinsa on jo kokeiltu nyt useampi viikko ja se vaikuttaa erittäin lupaavalta uudistukselta meidän talviharjoitteluun”

”Fysiikkavalmennus kokonaisuutena on asia, jota ollaan määrätietoisesti pyritty kehittämään koko 2015 alkaneen valmentajuuteni ajan ja siinä ollaan otettu valtavia loikkia oikeastaan joka vuosi. Tosi tyytyväinen pitää olla moneen asiaan mitä seurana ja joukkueena ollaan saatu aikaiseksi, mutta henkilökohtaisesti suurin ylpeyden aihe on pelaajien muuntuminen urheilijoiksi, jotka kestävät vertailun oikeastaan keihin vaan.”

Samin ohjauksessa joukkueesta voidaan odottaa kehittyvän jo entistäänkin räjähtävämpi tulevan kesän kamppailuihin. Tervetuloa mukaan Sami! Speed kills!