Otteluennakko Vaahteramalja Kuopio Steelers vs Helsinki Roosters

Grande finale

Suomalainen jenkkifutiskausi huipentuu tulevana lauantaina Telia 5G areenalla, kun runkosarjan kärkijoukkueet Helsinki Roosters ja Kuopio Steelers kamppailevat Suomen mestaruudesta.  Tappiottoman kauden tähän asti vetäneet kukonpojat olivat taatusti kauden alla kaikilla lajiin perehtyneillä merkitty suurimmaksi kandidaatiksi Vaahteramaljaan. Kesän aikana ainoastaan juuri Roostersille kaksi kertaa hävinneen Steelersin päätyminen sarjan finaaliin oli todennäköisesti yllätys suurelle yleisölle.

Steelersin juoksutilastojen kärkinimelle takamies Justin Bellille joukkueen otteet eivät ole tulleet sokkina:

”Katsottuani muutaman Vaahteraliiga-ottelun edelliseltä kaudelta, uskoin että pystymme kilpailemaan sarjan muiden joukkueiden kanssa. Tämä toteutui ja olen mielissäni, että pystyimme näyttämään arvelukseni toteen. Kautemme aikana on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta olemme pysyneet yhtenäisinä ja silti osoittaneet pelillämme kuuluvamme tähän liigaan. Mielestäni pelasin henkilökohtaisesti ehjän kauden. Olisin voinut olla parempikin, mutta olen tyytyväinen pystyttyäni vaikuttamaan joukkueemme menestykseen ja pääsyyn Vaahteramaljaan.”

”Välillä on ollut vähän haastavaa loukkaantumisten ja pelikieltojen takia, mutta muuten ihan hyvä kausi joukkueelta tähän asti”, sanailee laitahyökkääjä Tino Ndongo kuluneesta kesästä.

Hyökkäys on paras puolustus?

Kauden kaksi aiempaa kohtaamista joukkueiden välillä olivat lukemiltaan melko epätasaiset. Ensimmäinen ottelu Helsingissä kesäkuussa päättyi 55-26 ja toinen heinäkuussa Väinölänniemellä 30-56. Tästä syystä Roosters on kiistaton ennakkosuosikki voittamaan seitsemännen perättäisen Suomen mestaruuden. Altavastaajina otteluun lähtevät kuopiolaiset ovat kuitenkin erinomaisessa asemassa, koska joukkue on terveempi kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella eikä heillä ole lauantaina kamppailussa yhtään mitään hävittävää.

Steelers pystyi kuitenkin liikuttamaan palloa kohtuullisen hyvin Roostersin kivikovaa puolustusta vastaan molemmissa kohtaamisissa. Tasainen hyökkääminen ja Roostersin haastaminen pisteiden teossa onkin varmasti yksi tärkeimpiä tekijöitä pohdittaessa savolaisten voiton avaimia. Pelinrakentaja Seth Petersin operoiman hyökkäyksen on kyettävä hallinnoimaan palloa ja ehkä tärkeimpänä asiana, päättää hyökkäysvuoronsa pisteisiin. Kauden edetessä Ndongo on noussut yhdeksi Petersin heittojen tärkeimmistä kohteista, ja mies olikin ottelukohtaisissa keskiarvoissa sarjan kärkeä kiinniottojaardeissa ja kiinniotoissa.

Tuttuun tyyliinsä Tino antaa viiltävän osuvaa analyysia omasta pelaamisestaan: ”Ihan tyytyväinen olen omaan henkilökohtaiseen kauteeni.”

Pysähtyykö hallitsevan mestarin marssi?

Roostersin hyökkäys on puolustuksen tavoin Euroopan huipputasoa ja joukkueelta löytyy mahdollisia pisteentekijöitä laajalla rintamalla. Laita- sekä keskushyökkääjät ovat takoneet tehoja koko kauden ajan ja helsinkiläiset olivat lähellä rikkoa yhden kauden ottelukohtaisen piste-ennätyksen. Taitopelipaikkojen pelaajien varjoon on jäänyt Roostersin loistava hyökkäyksen linja.Justin Bell kuitenkin nimeää helsinkiläisten hyökkäyksen primus motorin: ”Pelinrakentaja (Brandon) Connette on Roostersin suurin ase. Hän on käytännössä kuin valmentaja kentällä, kutsuen pelejä sekä tehden kaikki oikeat muutokset ja luvut aloituslinjassa. Tämä on merkittävä osa heidän hyökkäyksensä menestymistä.”

Yksikään joukkue ei ole tällä kaudella vielä löytänyt koko ottelun kestävää keinoa hidastaa kukonpoikien hyökkäämistä ja suuressa osassa otteluissa pelinrakentaja Connette on voinut hyvissä ajoin jäädä huilailemaan sivurajalle. Jos Roosters onnistuu jälleen takomaan yli 50 pistettä kuopiolaisten päätyyn, muodostuu Roostersin kaataminen lähes mahdottomaksi.

Justin on kuitenkin luottavainen puolustuksen menestykseen lauantaina: ”Koen, että oikeastaan me matchaamme hyvin Roostersia vastaan, urheilija vastaan urheilija. Isoimmat ongelmamme heitä vastaan tällä kaudella ovat liittyneet suurimmilta osin mentaalivirheisiin.”

Mestari ratkeaa

Asetelma otteluun on selkeä. Roosters jahtaa jatkoaan komealle dynastialleen ja maalaiset Savosta, Steelers pyrkii yllättämään rutinoituneemman vastustajansa. Yksittäisessä ottelussa voi aina käydä mitä vaan, ja tuskin yksikään kuopiolainen pelaaja matkaa otteluun ilman vahvaa uskoa omiensa voittoon.

Tino Ndongo on valmis kaatamaan Helsingin ”ison punaisen”: ”Hyvillä fiiliksillä mennään!”

”Ottelu tulee ratkeamaan siihen, kumpi tekee vähemmän virheitä. Ilmenevät ne sitten pallon menetyksinä, rangaistuksina tai isojen yksittäisten etenemisten antamisena”, kertoo Bell omat mietteensä ottelun ratkaisukohdista.

Vaahteramaljan voittaja ja valtakunnan paras miesten amerikkalaisen jalkapallon joukkue selviää Töölön pimenevässä illassa klo 18 alkaen. Jos et ole isolla kirkolla kannustamassa Steelersiä Suomen mestaruuteen, niin Ruudun ennakkostudio starttaa klo 17.30.