Charles Wortille yhden ottelun mittainen pelikielto

Vaahteraliigan kurinpitäjän sijainen on määrännyt Wortin yhden ottelun mittaiseen pelikieltoon. Rangaistus on annettu tästä tilanteesta:

http://www.hudl.com/video/2/81271/5b7560c017634d0c948161b5

Alla päätös perusteluineen:

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry

SAJL:n kurinpitosääntöjen mukainen Kurinpitopäätös nro 25 – 2018 15.8.2018

Sarjan MVL Kurinpitäjä on käsitellyt MVL sarjan ottelussa Porvoo Butchers– Kuopio Steelers 9.8.2018 tapahtuneen Steelers #9 Charles Wolt puolustuskyvyttömään pelaajaan kohdistuneen iskun, jonka Porvoo Butchers on esittänyt kurinpitäjän käsiteltäväksi ottelun erotuomariston peruutettua rangaistuksen teosta ottelussa.

Päätös:

Sarjan MVL Kurinpitäjä antaa Steelersin pelaajalle #9 Charles Wolt yhden (1) ottelun pelikiellon, joka pannaa täytäntöön joukkueen seuraavassa ottelussa Steelers-Saints 30.8.2018.

Ratkaisua tehdessä huomioitiin Porvoon kirjelmä tapahtumasta, tilanteen Hudl-klipit, televisioinnin videot tapahtumasta, Steelersin vastine asiassa ja ottelun päätuomarin selvitys tapahtumasta ja rangaistuksen peruuttamisesta.

Perustelut:

Päätös käsiteltäväksi ottamisesta perustuu Pelisääntöjen kohtiin 2-10-3 Törkeä henkilökohtainen virhe ja 9-6-2, jonka perusteella asia voidaan ottaa käsittelyyn vaikka tilanteesta ei annettu rangaistusta.

Tilanteesta olevan videomateriaalin perusteella on selvää, että kontaktin kohteeksi joutunut pelaaja oli puolustuskyvytön pelaaja sääntökohdan 2-14-9 perusteella, koska kontakti tuli selvästi hänen näköalueensa ulkopuolelta. Teko täyttää vähintään säännön 9-3-6 mukaisen takaapäin estämisen tunnusmerkistön, ja vieläpä ennemminkin säännön 9-1-12-b mukaisen pelin ulkopuolella olevan pelaajan päin juoksemisen samalla kun pallo on poissa pelistä. Lisäksi säännön 9-1-1 perusteella teon törkeys huomioon ottaen olisi saattanut olla perusteltua lisäksi sulkea pelaaja ottelusta.

Erotuomariryhmä keskusteli tilanteesta, ja sen perusteella tilanteesta heitetty lippu peruutettiin. Keskustelun sisältönä ei kuitenkaan saadun selvityksen mukaan ollut tähtäämisen tunnusmerkeistä vaan siitä, mitä kontaktia ennen tapahtui. Videomateriaalin perusteella on kuitenkin selvää, että pelaajaa #9 ei työnnetty vastustajaan eikä heillä ollut kontaktia ennen viimeistä iskua, vaan hän kiihdytti vauhtiaan useita jaardeja tilanteesta päästäkseen iskemään vastustajaa ja haki kontaktin vastustajaan vastustajan näköpiirin ulkopuolelta, vaikka olisi sen helposti voinut kokonaan välttää.

Sillä, loukkaantuiko vastustajan pelaaja tästä tilanteesta johtuen, ei sääntöjen kannalta ole merkitystä, vaan pelkästään teolla ja sen loukkaantumiselle altistavalla luonteella (2-10-3).
Sen sijaan sama pelaaja on ollut samantyyppisestä tilanteesta jo aikaisemminkin kuluvalla kaudella kurinpitotoimien kohteena, mitä voitaneen pitää piittaamattomuutena liiton kurinpitäjien päätöksistä sekä kärsitystä rangaistuksesta.

Lisäksi molemmat tapaukset osoittavat hänen Amerikkalaisen jalkapallon perustan vastaisesta toistuvasta epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä sekä vastustajan kunnioituksen puutteesta.

Kurinpitäjän päätöksestä rangaistulla on oikeus valittaa liiton Kurinpitomääräysten 8§ mukaisesti Kurinpitovaliokuntaan.

Ari Ollila

SAJL:n kurinpitovaliokunnan varapuheenjohtaja, Sarjan MVL kurinpitäjän sijaisena