Otteluennakko: Porvoon Butchers vs Kuopio Steelers

EM-kisat ohi

Vaahteraliiga palaa maajoukkuetauolta ryminällä Suomen maajoukkueen pronssijuhlien jälkimainingeissa Kuopio Steelersin matkatessa Uudellemaalle kohtaamaan yhden suomalaisen jenkkifutiksen kivijaloista, Porvoon Butchersin. Joukkueet kohtasivat viimeksi ennen juhannusta, jolloin Steelers voitti lukemin 34-17. Voitolla kuopiolaiset nousisivat kuuteen voittoon tämän vuoden Vaahteraliigassa, jolloin joukkue saisi välierään kotiedun ilman, että muiden joukkueiden edesottamuksia tarvitsi seurata jännityksellä.

Hyökkäyksen linjamies Roope Korhonen odottaa kentälle pääsyä muutaman viikon tauon jälkeen: ”Tärkeä matsi tulossa. Ei pelkästään sen takia, että on mahdollisuus varmistaa kotietu välierään, vaan myös siksi, että edellisestä pelistä on hieman aikaa. Tauon jälkeen on tärkeää jatkaa voittojen tiellä ja saada hyvä pelifiilis takaisin loppukautta ajatellen.”

Romuluinen juoksuoffensiivi

Porvoolaisten hyökkäyspeli on nojannut laadukkaan hyökkäyslinjan luomiin juoksuväyliin. Maajoukkuemiehet Arttu Tennberg, Jari Mononen ja Pasi Lautala ovat olleet etunenässä raivaamassa tilaa pallonkantajille. Butchers onkin tähän asti edennyt pallon kanssa maata pitkin eniten tämän kauden Vaahteraliigassa. Amerikkalainen keskushyökkääjä Darion Hall lähestyy 1000 jaardin rajapyykkiä ja blokkaavan roolinsa ohella Sebastian Lindell on juossut vahvasti mahdollisuuden saatuaan. Kesäkuun kohtaamisessa Steelers onnistui pitämään Hallin kirmailut kurissa, mutta vahvajalkaisen Lindellin kanssa Kuopion puolustus oli ajoittain helisemässä.

Tukimies Donavan Hayden uskoo matsista tulevan kovaa kolistelua: “Tämä ottelu tule olemaan vanhan koulukunnan jenkkifutista. Tai kuten sitä toisin kutsutaan, ’smashmouth’-futista.”

Savolaiset eivät kuitenkaan voi keskittyä pelkästään Porvoon vakuuttavan juoksun pysäyttämiseen. EM-pronssimitalisteja löytyy myös Butchersin heittopelin avainpaikoilta pelinrakentaja Janne Lehtisen sekä laitahyökkääjien Mikko Seppäsen ja Daniel Luoman muodossa. Lehtisen päästessä rytmiin porvoolaiset voivat ottaa painetta pois juoksuhyökkäykseltään. Jokerikortteina Butchersin hyökkäyksestä on nostettava Markus Haapasaari ja Phung Nguyen, jotka voivat vikkelyydellään luoda lisäetenemisiä kiinniottojensa jälkeen.

 Bill Mooren puolustusjoukko

Butchersin puolustus on aiempien kausien tapaan tullut tänä kesänä tutuksi aggressiivisesta pelityylistään, eikä puolustuksen koordinaattori Bill Moore pelkää lähettää blitzaajia rynnimään hyökkäyslinjan läpi aiheuttaakseen hämmennystä takakentälle. Jos ylimääräisiä blokattavia pelaajia ei saada poimittua, johtaa tämä helposti pallonmenetyksiin. Erityisesti takamies Mitch Dalley on kunnostautunut vastustajan pelinrakentajien heittämien pallojen koppailussa, mies nimittäin johtaa Vaahteraliigan syötönkatkotilastoa 7 intterillään.

Edelliseen joukkueiden väliseen otteluun verrattuna Butchersilla ei ollut Kuopiossa mukanaan kahta kokenutta teurastajakonkaria. Laitahyökkääjästä puolustuksen linjamieheksi konvertoitunut Ville Kurvinen aiheuttaa nopeudellaan harmaita hiuksia uloimmille hyökkäyksen linjamiehille. Porvoolaisten puolustuksen herra ja hidalgo on vuosikausia maajoukkueen vakiokalustoon kuulunut Sebastian Karbin. Myös Korhonen kiinnittää erityishuomiota yhteen liigan parhaista heittoryntääjistä: ”Butchersin puolustuksesta on pakko nostaa esiin Sebastian Karbin. Lähinnä siksi, että hän ei pelannut viime kohtaamisessa ja onkin mielenkiintoista nähdä millainen vaikutus hänellä on boksin taisteluun.”

Nu ska vi gå till Borgå

Butchersin kaltaista hyökkäävää puolustusta vastaan hyökkäyksen linjan rooli korostuu onnistuneen heittohyökkäyksen luonnissa. Vaikka kuopiolaisten laitahyökkääjät saisivatkin itsensä pelattua vapaaksi, ei hyvin juostuilla kuvioilla ole väliä jos pelinrakentaja Seth Peters keräilee samalla varusteitaan kentän pinnasta. Korhosen, mainiota kautta pelaavan Niilo Ojansivun, atleettisen Simo Ovaskaisen, arvokisamitalisti Tapio Jääskeläisen sekä väkivahvan puolalaisen Bartosz Bednarczykin on oltava Porvoon Keskuskentällä pelipäällä mahdollistaakseen Steelersin pelintekijöiden onnistumiset.

Korhonen on luottavainen linjan pitävyyden suhteen vahvaa vastustajaa vastaan: ”Porvoolla on lisäksi hyvät endit, jotka osaavat antaa painetta ja kokonaisuudessaan melko hyvä puolustuksen boksi. Mutta kun meidän hyökkäyksen linja hoitaa hommansa, niin uskon hyökkäyksen rullaavaan ihan mallikkaasti.”

Peters tulee olemaan ilman yhtä heittokohdettaan, kun jo Roostersia vastaan sivussa ollut laitahyökkääjä Johannes Jauhiainen parantelee yhä loukkaantumistaan. Toisaalta Roosters-ottelusta sivussa ollut Justin Bell on jälleen mukana ja hänet nähdään puolustuksen takakentän lisäksi peliväline käsissään myös hyökkäyksen puolella.

”Tällä kertaa meillä on pitkä bussimatka edessä arkena. Suurin ero viime peliin on kuitenkin ehkäpä kokoonpanoissa. Viimeksi poissa olot vaivasivat enemmän ehkä Porvoota, kun tällä kertaa tilanne saattaa olla toisin päin”, arvioi Korhonen eroja joukkueiden välisiä otteluja toisiinsa.

Puolustus hakee paikkaansa

Savolaispuolustuksen uusiuduttua uusi pelikirja ei ole vielä täysin asettunut uomaansa. Royalsia vastaan puolustus ratkaisi voiton lopulta Steelersille, mutta Roostersia vastaan joukkue sai kylmää vettä niskaan oikein urakalla. Royalsin peli perustuu Butchersin tavoin amerikkalaiskeskushyökkääjän juoksuihin. Vaasassa Donavan Hayden keräsi itselleen huikeat 16,5 taklausta. Vaahteraliigan taklaustilaston kärkinimen kommentit omasta kaudestaan kuvaavat myös koko yksikön peliä ja asennoitumista loppukautta ajatellen: “Henkilökohtaisesti kauteni on ollut vuoristorataa pelipaikkani vaihtumisten osalta. Tulokset ovat olleet hyviä, mutta en voi pysyä tyytyväisenä. Pyrin olemaan joka viikkoa aina entistä parempi.”

Vahvaa juoksuhyökkäystä vastaan valmistautuminen on erilaista kuin Suomen korkeimmalla sarjatasolla yleensä nähtyjä heittäviä spread-hyökkäyksiä vastaan. Valmistautumista ei ainakaan auta kuopiolaisten runkopelaajien kulmapuolustaja Santeri Inkisen ja tukimies Juuso Laherman Vantaalla pelatuissa EM-kisoissa kärsimät loukkaantumiset. Tämä antaa mahdollisuuden uusille ja vähemmän uusille ratkaisijoille mahdollisuuden nousta parrasvaloihin. Butchersia vastaan erityisesti tukimies Mikko Aspisen ja koko puolustuksen linjan on venyttävä parhaimpaansa teurastajien etenemisyritysten nollaamiseksi. Puolustuksen linjasta Kalle Tannisella, Matias Kauppisella, Jani Lindqvistillä, Felix N’Twalla ja muilla linjamörssäreillä on taatusti edessään mustelmien täyteinen iltapuhde.

Hayden uskoo, että puolustus on valmis tulevaan koitokseen: “Ero ensimmäiseen kohtaamiseen Porvoota vastaan verrattuna tulevaan kamppailuun on saamamme kokemus. Olemme oppineet virheistämme ja olemme joutuneet hankaliin tilanteisiin. Selvisimme niistä ja kasvoimme joukkueena.”

Juhliiko rumpu kuopiolaisten voittoa?

Lähes kaikissa kuopiolaisten vierasotteluissa on katsomossa kaikunut Steelersin kannattajien rumpu kannustaen omiaan vieraalla maaperällä. Hayden ja koko muu joukkue arvostaa suuresti saamaansa tukea: “Haluan kiittää fanejamme vankkumattomasta tuestanne!”

”Meillä on Vaahteraliigan parhaat fanit. Toivottavasti rumpuosasto eksyy Porvooseenkin mukaan!”, Korhonen kommentoi lähettäen terveiset Steelers Fan Clubille.

Suoda soisi, että rumpu ja kaikki mahdolliset muut lyömäsoittimet tai vaikka kotisohvalta kannustus siivittävät Steelersin voittoon ja varmaan kotivälierään. Ottelu alkaa klo 18.30 Porvoon Keskuskentällä ja totuttuun tyyliin Ruutu+:n lähetys alkaa puolta tuntia aikaisemmin klo 18.