N1D FINAALIENNAKKO: Kuopio Steelers Naiset – Turku Trojans Women 28.7.2018

 

Steelers Naiset 2018 Kuva: Jari Turunen

Naisten divisioonafinaali toistamiseen Kuopioon

 Kuopio Steelers Naiset nousivat tällä kaudella takaisin I-divisioonaan haettuaan vauhtia II-divisioonasta viime vuonna. Steelersin ensimmäiset kauden pelattiinkin I-divisioonassa ja kahdella ensimmäisellä kaudella päästiin myös finaaliin, ilman voittoja tosin. Jumbokauden ja pelimuotomuutosten myötä II-divisioonasta haettiin mestaruus ja kasvatettiin rosteria, jonka jälkeen Kuopiossa oli kova luotto pärjätä ylemmillä sarjatasoilla. I-divisioonan runkosarja taputeltiinkin tappioitta pakettiin heinäkuussa ja välierissä pöllytettiin West Coast Phoenix takaisin länsirannikolle. Naisten I-divari on tänä vuonna jaettu lohkoihin, ja Lohkon A joukkue sai kotiedun finaaliin, näin ollen jälleen päästään pelaamaan loppuottelua kotikentällä!

Kokenut ja uudistunut Trojans on yllätyksiä täynnä

Vastustajaksi saapuu divarin toinen länsirannikon joukkue, toinen punamusta kone, Turku Trojans. Joukkueet eivät ole koskaan aikaisemmin kohdanneet, sillä Turku pelasi pitkään naisten Vaahteraliigassa ja kaudella 2016 koki karvaan tappion finaalissa. Kaudella 2017 troijalaiset joutuivat hakemaan vauhtia ja rakentamaan runkoa uudistuneelle joukkueelle, eivätkä osallistuneet milläkään naisten sarjatasolla. Divarin lohkorakenteen vuoksi joukkueet eivät siis runkosarjassakaan kohdanneet.

Trojans dominoi omaa lohkaan runkosarjassa ja jatkoi välieriin tappiotta. Tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde on 266 pistettä plussalla ja ainoastaan Steelersin välierävastus West Coast Phoenix onnistui murtamaan Trojansin puolustuksen kuluneella kaudella. Trojans on finaalin arvoinen vastus, sillä turkulaisilta löytyy runsaasti kokemusta korkeimmalta sarjatasolta ja maajoukkueesta ja hyökkäyspeli on monipuolista ja fyysistä. Pelinrakentaja #8 Jonna Hakkaraisen johtama hyökkäys pystyy etenemään isoja jaardeja heittäen, etenkin laitahyökkääjät #21 Kirsi Nirhamo ja #85 Jutta Luhtala ovat äärimmäisen nopeita ja varmoja vastaanottajia. Juoksuhyökkäys rullaa vahvasti kun #11 Lea Kaszas ottaa jalat alleen. Linjasta löytyy vahvaa tekemistä ja päävalmentaja Suojanen nostaa esiin etenkin #70 Nenna Muurisen kummallakin puolella palloa.

Turku Trojansin päävalmentaja Ville-Valtteri Suojanen kommentoi: ”Meillä on hyvä ja monipuolinen hyökkäys, joka pystyy tasaiseen heittoon ja juoksuun. Puolustuksen puolella olemme kurinalaisia, joka on avainasemassa menestykseen. Runkosarja oli ja meni. Siellä oli hyviä hetkiä, mutta parannettavaa on vielä. Emme ole pelanneet kauden parasta otteluamme vielä”.

Vastustajaan Suojanen on tutustunut hyvin: ”Vastaan on tulossa kovaa pelaava, hyvin valmennettu joukkue, joka pelaa fyysistä futista. Meidän pitää pystyä vastaamaaan Steelersin fyysisyyteen ja eritoten rajoittaa isoja pelejä. Hyökkäys ei voi menettää palloa, sillä Steelers on hyvä joukkue hakemaan pallonriistoja”.

QB #8 Jonna Hakkaraisen heittopeli toimii, ainakin jos vastaanottajana on Nirhamo tai Luhtala. Kuva: Kari Toivonen

Onko Steelers valmis Vaahteraan?

 Välierävoitto avasi tottakai ovet lauantaina pelattavaan finaaliin, mutta myös tien Vaahteraliigaan. Naisten Vaahteraliigassa on viime vuosina käynyt kato joukkueista, ja tänä vuonna siellä pelataan neljän joukkueen runkosarja. Erikoisten sarjarakenteiden vuoksi tänä vuonna tehtiin muutamia poikkeuksia toimintatapoihin ja I-divisioonan kaksi parasta joukkuetta nousevat ensi kaudelle Vaahteraliigaan, eli siis kummatkin finalistit. Vielä merkittävämpää on kuitenkin se, että I-divisioonan voittajan kausi jatkuu vielä finaalin jälkeen Vaahteraliigan välieriin, joissa vastaan asettuu Helsinki Wolverines.

Steelers Naisten voittoputki on jatkanut kulkuaan jo lähes kaksi vuotta. Nyt vastaassa on todellinen tasonmittaus, kun vastaan asettuu Turku Trojans. Ennakkosuosikin asemaa on hankalaa lähteä asettamaan kummankaan joukkueen harteille.

Steelers on viikosta toiseen kehittänyt ja uudistanut pelikirjaansa ja onnistunut pitämään vastustajat varpaillaan. Steelersin päävalmentaja Mikko Aspinen kertoo: ”Pelijärjestelmämme mukautuu vastustajan mukaan, joten joustavuus lienee avainasemassa. Tietyt perusperiaatteet eivät koskaan muutu, kuten painotus taklaamiseen ja joukkuenopeuteen. Tullaan pelaamaan samalla tavalla aggressiivisesti kuin aikaisemmatkin pelit. Runkosarja meni ennakko-odotusten mukaisesti, mutta muistellaan sitä sitten kauden jälkeen. Playoffit on aina playoffit. Näitä pelejä varten tätä lajia pelataan”.

Kuopiossakin on scouttifilmiä kelattu ja tutustuttu uuteen vastustajaan. ”Trojans on ensimmäinen kohtaamamme joukkue, joka pystyy yhtäaikaisesti haastamaan sekä heitto- että juoksupuolustuksen, aiemmissa peleissämme olemme selkeästi voineet painottaa toisen puolen pois ja pakottaa vastustaja pelaamaan heikkouksillaan. Trojansin puolustus on hyvin kurinalainen ja nopea ryhmä, jonka voittamiseksi vaaditaan hyvää suorittamista yksi-vastaan-yksi -tekemisessä. Uskon että pystymme pelaamaan omilla vahvuuksillamme. Tämän ottelun voittaja tulee olemaan todellinen musta hevonen myös Vaahteraliigan välierissä” Aspinen kommentoi.

Turkulaisten vahvan heittohyökkäyksen takia Aspinen nostaa esiin puolustuksen takakentän kulmakiviä; #10 Evi Laajapuro, #83 Noora Koponen, #7 Leena Suikkanen, #21 Oona Tuomi ja #87 Iisa Huhtala ovat avain asemassa Steelersin pärjäämisessä vastustajan monipuolista heittohyökkäystä vastaan. Boksin Aspinen odottaa vastaavasti tekevän Lea Kaszasin ja hyökkäyksen linjan päivästä mahdollisimman tukalan.

Kumpikin joukkue omaa monipuolisen pelikirjan ja osaa heittää, tässä mallia #12 Emmi Kolehmaiselta. Kuva: Jari Turunen

Suomen kovin juoksujyrä – Kaszas vai Pulkkinen?

Luvassa on varmasti finaalin arvoinen ottelu, kun kaksi naisten divarin kovinta kohtaavat. Kummankin joukkueen ei-niin-salaiset aseet ovat olleet täysin pysäyttämättömät keskushyökkääjät, Trojansilla #11 Lea Kaszas ja Steelersillä #22 Laura Pulkkinen.

Aspinen uskoo pidemmän korren löytyvän kotoa: ”Sanoin ennen kauden alkua että ”Laura Pulkkinen on Suomen paras keskushyökkääjä”. Kaszas on erittäin lahjakas pelaaja ja todella urheilullinen mutta tiedän yhä parhaan keskushyökkääjän löytyvän Kuopiosta”.

Suojanen ottaa diplomaattisemman aseman: ”Pelaajat ovat eri tyyppisiä joten vertailu on turhaa. Molemmat ovat erittäin kovia pelaajia, jotka pystyvät lohkaistaan ison juoksun ja ottamaan tarvittavat jaardit lyhyillä yrityksillä. Varmaa on, että molemmat pelaajat ovat avainasemassa ottelussa”.

RB/FS #11 Lea Kaszas on Trojansin juoksujyrä. Kuva: Kari Toivonen
Steelersin #22 Laura Pulkkinen tekee pisteitä pelistä toiseen. Kuva Jari Turunen

Teräs ei taivu – vieläkään?
Kesän kuumin ja kuumottavin naisten ottelutapahtuma pelataan siis ensi lauantaina 28.7.2018 Kuopion Keskuskentän tekonurmella (Savon Sanomat -areenan vieressä, kuplahallin toisella puolella). Ottelu potkaistaan käyntiin klo 15.00, tapahtuma on ilmainen ja paikalla myös Steelers-kahvio, josta ostettavissa fanituotteita!

Tule kannustamaan Teräsnaiset I-divarin voittoon ja ottamaan varaslähtö Vaahteraliigaan!

Steelersin puolesta terveisiä vastustajalle: ”Tervetuloa Kuopioon. Tehdään tästä pelistä tapahtuman arvoinen ja pelataan hyvää laadukasta jenkkifutista”. Turkulaisten terveiset Kuopioon: ”Parempi voittakoon!”.

Tule kannustamaan Steelers Naiset voittoon! Kuva: Jari Turunen