Charles Wort pelikieltoon

Charles Wort on asetettu yhden ottelun mittaiseen pelikieltoon Kuopio Steelers – Porvoon Butchers ottelussa tapahtuneen tilanteen seurauksena. Wort ei siis tule pelaamaan ensi viikon lauantaina 30.6. Seinäjoki Crocodilesia vastaan.

Kuopio Steelers on antanut ensin vastineensa miesten Vaahteraliigan kurinpitäjälle ja hänen antamansa tuomion jälkeen myös valittanut kurinpitovaliokunnalle. Valiokunta kuitenkin pysyi kurinpitäjän näkemyksessä oheisen videoklipin perusteella ja piti Wortin pelikiellon voimassa.
Steelers ei ole tyytyväinen pelikieltoon johtaneeseen prosessiin sen missään vaiheessa ja on erityisen pahoillaan pelaajan, Charles Wortin puolesta. Kurinpitovaliokunnan näkemys on vahvasti ristiriidassa ottelun tuomariston kanssa, jota ei olla kuultu asian käsittelyn missään vaiheessa. Alla Kurinpitovaliokunnan päätös perusteluineen.

SAJL:n kurinpitosääntöjen mukainen Kurinpitovaliokunnan päätös 17/2018 21.6.2018

Kuopio Steelersin MVL kurinpitäjän päätöksestä tekemän valituksen johdosta asia on käsitelty koko Kurinpitovaliokunnassa.
Kurinpitovaliokunta on käsitellyt ML sarjan ottelussa 16.6.2018 Kuopio Steelers – Porvoo Butchers esille tulleen tapahtuman, jossa pelaaja STE #9 Charles Wort on kurinpitäjän mukaan syyllistynyt puolustuskyvyttömän pelaajan sääntöjen vastaiseen estämiseen tähtäämällä, ja määrännyt hänelle sen johdosta yhden ottelun pelikiellon.

Päätös:

Kurinpitovaliokunta ei muuta kurinpitäjän antamaa rangaistusta, vaan määrää pelaajan #9 Charles Wort yhden ottelun pelikieltoon, joka koskee ottelua 30.6.2018 Seinäjoki Crocodiles – Kuopio Steelers.

Perustelu:

Videotallenteen perusteella kurinpitovaliokunnan näkemys on, että estäjän (STE #9) juoksulinja on sellainen, että puolustaja pyrkiessään kohti taklattavaa pallonkantajaa tulee blokatuksi näkökenttänsä ulkopuolelta (Sääntö 2-27-14-g ja Hyväksytty Tulkinta 9-1-4-V). Sen sijaan tallenteen perusteella on vaikea todeta, osuuko estäjä puolustajan päähän tai hartialinjan yläpuolelle tilanteessa. Kuitenkin tähtäämisen sääntökohdassa 9-1-4 määrätään, että epäselvissä tilanteissa tilanne tulkitaan tähtäämiseksi, minkä johdosta katsotaan tähtäämisen määritelmän täyttyvän.

Tämän lisäksi kontakti tapahtuu samanaikaisesti kahden muun puolustajan jo taklatessa pallonkantajan maahan ja tämän tilanteen pelaajien ollessa huomattavan kaukana taklauspaikasta (vaikkakin siihen suuntaan liikkeessä). Siksi kurinpitovaliokunta tulkitsee pelaajan STE #9 käyttäneen tilannetta hyväkseen antaakseen tilanteeseen nähden kohtuuttoman kovan iskun vastustajapelaajalle, jolla ei enää ollut mahdollisuutta vaikuttaa pelin kulkuun, hänen näkökenttänsä ulkopuolelta (ns. ”cheap shot”).

Päätöstä tehdessä on ollut käytettävissä koko yrityksen kattava Hudl-videotallenne ja Kuopio Steelersin toimittama valituskirjelmä perusteluineen. Koska asia on otettu kurinpitäjän käsittelyyn säännön 9-6-2 perusteella (erotuomariryhmä ei ottelussa nähnyt tilanteessa rangaistavaa tekoa) ja tilanteesta oli selkeä videotallenne, ei kurinpitovaliokunta nähnyt tarpeelliseksi kuulla erikseen kyseisen ottelun päätuomaria tai tilannetta kentällä nähneitä muita kyseisen ottelun erotuomareita. Kurinpitovaliokunta on tietoinen erotuomarivaliokunnan antamista tulkintaohjeista eri sääntökohtien osalta.