Otteluennakko: Spagettimalja Kuopio Steelers vs Helsinki Wolverines

Kauden loppuhuipennus

Nyt pelataan mestaruudesta ja paikasta auringossa aina aurinkoisella Väinölänniemellä. Ykkösdivisioona huipentuu Spagettimaljaan, jossa kotijoukkue Steelers saa vastaansa tämän kauden kovimman kilpakumppaninsa Helsinki Wolverinesin.

Ahmat kostoretkellä

Joukkueet pelasivat tällä kaudella ottelunsa ristiin. Kauden ensimmäisessä pelissä Wolverines oli kotonaan vahvempi luvuin 35-27 ja heinäkuun puolivälissä Steelers kuittasi itselleen selvän 69-27 voiton. Edellinen kohtaaminen on kuitenkin taakse jäänyttä elämää ja Kuopioon saapuu vahvistunut helsinkiläisjoukko.

Uusia kasvoja

Joukkueen edellisen Vänärin visiitin jälkeen ahmojen sinikeltaisen paidan on pukenut päälleen muutama uusi aloittavan kokoonpanon pelaaja. Kouvola Indiansista Helsinkiin on siirtynyt laitahyökkääjä/kulmapuolustaja britti Chris Green ja Ruotsin kauden päätyttyä Greenin maamies puolustuksen takamies Natal Melero. Steelersiä vastaan viimeksi joukkueesta puuttuivat myös Keski-Euroopassa alkukauden pelanneet väkivahva puolustuksen linjamies Niko Nousiainen, vikkelä laitahyökkääjä Teemu Rantanen ja nuorten maajoukkueen pelinrakentaja Oskar Drockila.

Savolaisten stopparit

Wolverines teki tehokkaalla hyökkäyskavalkadillaan eniten pisteitä runkosarjassa ja joukkueen pitäminen pisteittä on lähes mahdotonta. Jos heittopelille ei löydy tilaa, ahmat ovat valmiita juoksemaan Andre Dahlmanin ja amerikkalaisen Vincent Pervisin voimin. Molemmista joukkueista isoimman roolin ottavat puolustukset. Omassa välierässään ahmojen puolustus nollasi East City Giantsin tyystin, ja sarjan säkitystilaston TOP 4 tulee Wolverinesin riveistä. Paljon vartijana on helsinkiläisten tukimieskolmikko; kotimaiset Eero Hulkkonen ja Joni Alakotila sekä runkosarjan taklaustilaston kärkinimi yhdysvaltalaisvahvistus Antonio Harris.

Wolverinesin päävalmentaja Robert Johnsonin haastattelu:

1) Verrattuna edelliseen otteluun Steelersiä vastaan Wolverinesiin rosteriin on tullut uusia vahvistuksia erityisesti puolustuksen puolelle. Miten uskot, että nämä lisäykset vaikuttavat lauantain lopputulokseen?

“En tiedä, se tullaan näkemään.”

2) Wolverines pelasi Spagettimaljassa viime vuonna ja Steelersin joukkue on melko nuori. Millaisen edun isoissa peleissä pelaamisen kokemus antaa Wolverinesille?

”Etua ei ole. Molemmat joukkueet ovat finaalissa syystä.”

3) Luonnollisesti ottelua markkinoidaan kahden tehokkaan hyökkäyksen taisteluna, mutta puolustukset tulevat tekemään isoimman eron. Missä Wolverinesin pitää onnistua, jotta joukkue voittaa?

”Toivotaan, että he (Steelers) tekee virheitä.”

4) Jos Wolverines voittaa, niin kenen luulet olevan joukkueen arvokkain pelaaja ja miksi?

“Ei voi tietää, ennen kuin ottelu loppuu.”

Steelersillä mahdollisuus saada nimensä historian kirjoihin

Kuopio Steelersin kahden ja puolen vuoden ajan tehty määrätietoinen kehitystyö mitataan toden teolla lauantaina. Merkittävä tekijä nuoren joukkueen valmistautumisessa liittyy henkiseen latautumiseen. Finaalin aiheuttama jännitys tulee pystyä käsittelemään oikein ja hermojen on pysyttävä kurissa turhien virheiden ja rangaistusten välttämiseksi. Kuopiolaiset ovat kuitenkin luottavaisen itsevarmoja omasta osaamisestaan. Heinäkuun puolivälin kaltaista selvää voittoa ei välttämättä tulla näkemään, ainakaan jos Wolverinesilla on asiaan sanottavaa.

Tilaukseen pisteitä ja pallon riistoja

Ensimmäisessä tappiopelissä Wolverinesia vastaan oli ainut kerta, kun Steelersin hyökkäys jäi alle 30 pisteen koko kauden aikana ja menetti pallon yhteensä viisi kertaa. Toisessa voitokkaassa kohtaamisessa Steelers naulasi taululle 10 touchdownia ja riisti pallon viidesti. Selvät voiton avaimet ovat siis hyökkäyksen onnistuminen ja puolustuksen ahnas pallon tavoittelu. Näistä kahdesta asiasta ovat vastuussa kauden aikan tutuiksi tulleet nimet. Jos pelinrakentaja Seth Peters ja laitahyökkääjäkaarti jatkavat kauden mittaan nähtyä tykitystään, on Kuopio vahvoilla. Puolustuksen takakentän pallohaukat Justin Bellin kipparoimana pyrkii varmasti hakemaan jokaisen väärään paikkaan lingotun pallon itselleen.

Special forces

Osa-alue, joka usein jää loistokkaiden hyökkäysten ja kovaa iskevien puolustusten varjoon, on erikoisjoukkueet. Steelers on saanut nauttia maajoukkueen special teams koordinaattorin Andy Bezairen osaamisesta omassa erikoisjoukkuepelissään ja joukkue onkin kauden mittaan saanut useamman ison pelin potkujoukkueiltaan. Justin Bell ja Charles Wort ovat sarjatasoon katsomatta Suomen vaarallisimpia pallon palauttajia. Potkaisijana toimiva Johannes Jauhiainen osaa erilaisten potkuvariaatioiden lisäksi juosta pallon kanssa tarvittaessa itse, jos pelin alkuperäinen toteutussuunnitelma menee mönkään.

Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen:

”Asetelmat on varsin mielenkiintoiset. Viimeksi Vänärille tuli ehkä voitonvarma Wolverines ja oikeastaan kaikki ’pomput’ meni meille. Muutama uusi pelaaja on nyt myös tullut vieraiden apuun, joten ei ole syytä odottaa samankaltaista peliä kuin heinäkuussa nähtiin. Tiukka taistelu, Spagettimaljan arvoinen ottelu varmasti tulee.”

” Pallonmenetykset meni runkosarjassa aikalailla tasan ja nyt niillä on taas varmasti iso osa ottelun ratkaisussa. Meidän pitää pystyä estämään isot pelit puolustuksessa ja samalla ryöstää muutama pallo itsellemme, sitten ollaan vahvoilla. Molemmat hyökkää varmasti kovalla tempolla alusta loppuun saakka ja tarjolla on varmasti lähivuosien kovatasoisin jefumatsi Kuopiossa.”

” Kotietu on meidän ja nyt jos koskaan saadaan katsomokin täyteen ihmisiä, loistava päivä siis tiedossa. Nyt on meidän hetki, tämä joukkue ansaitsee voittaa lauantaina kaiken sen työn jälkeen johon porukka sitoutui viime syksynä. Nähdään Aina aurinkoisella!”

Winner takes it all!

Voittaa ottelun kumpi tahansa, niin varmaa on se, että lauantaina tullaan näkemään yksi tämän kesän hienoimmista jenkkifutisnäytöksistä. Aina aurinkoinen Vänäri ei sääennustusten mukaan tule pettämään taaskaan, vaan viikon ajan vallinnut sateinen keli hälvenee ja aurinko saapuu kunnioittamaan mestaruustaistoa. Tästä herkusta ei kukaan takuulla halua jäädä paitsi, joten saavu Väinölänniemelle klo 16, ota hyvä kannustusasento ja nauti ykkösluokan urheiluviihteestä!

Poissa: –

Epävarmat: Aapo Peräkorpi (DB), Markus Hyttinen (DL)

Lue myös:
Jännitys nousee Steelersissä ja Wolverinesissa – kumpi voittaa Spagettimaljan?
Vain toinen saa nimensä Spagettimaljan kylkeen – Steelers tai Wolverines
Pekka Utriainen: ”Kuopiossa on lauantaina valtava tunnelma.”
Wolverinesin Tuomas Tuuli: ”Nyt on revanssin paikka.”