Steelers 2009 vs Steelers 2017

Steelersin miesten joukkue tekee tällä viikolla viime hetken valmisteluja ennen tulevan lauantain Spagettimaljaa. Nyt onkin hyvä hetki muistella edellistä kertaa, kun Kuopio Steelers pelasi ykkösdivisioonan finaalia Väinölänniemellä. Vuonna 2009 Kuopio hävisi runkosarjassa vain kertaalleen ja päihitti Spagettimaljassa Oulu Northern Lightsin 31-17. Tuolloin sarjanousua Vaahteraliigaan ei valitettavasti saavutettu, kun sarjakriteerit jäivät täyttämättä. Nyt seura on Spagettimaljan voittoa vaille sarjanousuun.

Steelersin valmennustiimissä ja taustaorganisaatiossa on useita vuoden 2009 pelaajia. Mestaruusjoukkueesta valmentajina tätä nykyä toimivat edustusjoukkueen puolustuksen koordinaattori Petri Pellinen, puolustuksen linjavalmentaja Hannu-Pekka Seppänen, keskushyökkääjien valmentaja Ari ”Grändi” Hartikainen ja U17-junioreiden päävalmentaja Mikko Soininen. Taustaorganisaatiossa tuon kauden kentällä huhkineista sankareista vaikuttavat edustusjoukkueen GM ja seuran puheenjohtaja Jussi Friman sekä monitoimimies Jarkko Surakka. Puolustuksen linjamies Niko Ruotsalainen ja tukimies Petri Törrönen kamppailivat vuoden 2009 finaalissa ja ovat olleet mukana tämän kesän runkosarjamatseissa, mutta eivät pelaa lauantaina Helsinki Wolverinesia vastaan.

Neljä pelaajaa vuoden 2009 Steelersistä tulee pelaamaan Spagettimaljassa myös tämän kauden päätteeksi kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Puolustuksen takamies Toni Hartikainen, laitahyökkääjä/keskushyökkääjä Ari-Petteri Kuivalainen, tukimies Jarno Konsti ja puolustuksen linjamies Velimatti Mäklin vastailivat muutamaan kysymykseen ja vertailivat vuoden 2009 ja 2017 joukkueita keskenään.

1) Kuvaile vuoden 2009 Steelersin joukkuetta?

Toni Hartikainen: ”Ensimmäisenä tulee mieleen, että se oli kyllä joukkue isolla J:llä. Uskaltaisin väittää, että joukkuehenki ja yhteenkuuluvuus on kyllä ollut paras minkä minä muistan omien vuosien ajalta. Eikä joukkueessa ollut yksittäisiä tähtiä ehkä pois luettuna Zach (Schafer). Joukkue oli tasavahva joka osa-alueella ja pelipaikalla.”

A-P Kuivalainen: ”2009 Steelers oli rakenteeltaan hyvin samanlainen, kuin 2017 Steelers. Kaksi Amerikkalaisvahvistusta ja Etelä-Suomen importteja (Niclas ”Nesi” Carpelan, Juhani Kähönen ja oliko vielä pari muutakin…? Muisti on jo vähän takkuinen). Pelikirja oli hyvin pitkälti Carpelanin käsialaa ja päävalmentaja (Jon) Hart toimi pelitilanteissakin enimmäkseen puolustuksen koordinaattorina, toki veti erittäin hyviä treenejä ja scouttasi vastustajat tarkkaan.”

Jarno Konsti: ”Vanha Dieselmoottori, alettiin pelaamaan aina toisella puoliajalla.”

Velimatti Mäklin: ” Vuoden 2009 joukkue oli samalla lailla sopivasti sekoitus nuorta hulluutta ja väsyneitä kehäraakkeja, kuten tämän päivän Kuopio Steelers (tähän hymyilevä hymiö). Kovilla johtajatyypeillä varustettu kova joukkue. Kyllä meillä pojat oli mukavoo.”

#10 Toni Hartikainen 2009

2) Mikä on mieleenpainuvin muistikuva tuosta joukkueesta ja kaudesta?

Hartikainen: ”Tähän kysymykseen on varmaan mahdotonta olla vastaamatta Spagettimaljaa ja varsinkin loppuvihellystä. Vastaus olisi sama vaikka kysyttäisiin uran kohokohtaa. Toivottavasti tänä vuonna saadaan sen rinnalle lisää vastaavia muistoja. Mutta pitää myös mainita muistot joita saatiin myös treenien ulkopuolisesta ajasta ja koko kesän matka kohti loppuhuipennusta. Kyllä sekin poiki pitkän listan unohtumattomia muistoja tuolta kaudelta.”

Kuivalainen: ” Mieleenpainuvinta tietenkin oli Spagun voittaminen aina aurinkoisen Väinölänniemen iltavalaistuksessa. Tapana oli myös aina voitetun kotipelin jälkeen juosta varusteet päällä Kallaveteen, niin myös Spagettimaljan jälkeen. Joukkue oli erittäin hyvin hitsautunut yhteen, vaikka koti-importit eivät alkuviikon treeneissä aina olleetkaan. Usein käytiin vielä Nesin, backien ja laitureiden kanssa vetämässä pienet valmistelevat treenit ennen pelejä.”

Konsti: ”Tappio Bearsille Porissa, sen jälkeen ei hävitty yhtään peliä.”

Mäklin: ”Ehkä jotain hataria muistikuvia tuosta kaudesta on tallentunut mieleen. Yksi voisi olla tuosta joukkueesta, että silloin oli aina peliin mentäessä fiilis, että kyllä me tämä hoidetaan. Ketään ei pelätty, vaikka nyt Lewiksen Nate (Pori Bearsin keskushyökkääjä) oli hurjassa vedossa sillä kaudella, eikä yhteenkään peliin lähdetty häntä koipien välissä. Ihan niin kuin tälläkin hetkellä. Jätkät pelaavat mahtavalla itsevarmuudella ja hymy huulessa. Pelitapahtumista Spagettimalja Vänärin pimenevässä syysillassa on edelleen melko kirkkaana mielessä. Aivan huikea tapahtuma ja muisto, vaikka nousu sittemmin jäi torsoksi. Pelaajista lämmöllä muistelen lempeän jättiläisen Juha Lahden liittymistä joukkueeseen kauden alussa. Mies näytti ulkoiselta habitukseltaan ihan konkaripelurilta, vaikka todellisuudessa kokemusta lajista taisi olla vaan telkkarista. Kaiken kaikkiaan huippuja tyyppejä koko porukka.”

#40 A-P Kuivalanen näyttämässä tietä Zach Schaferille

3) Kaudella 2009 Steelersin importteina olivat keskushyökkääjä Zach Schafer ja tukimies Brian Cottone, miten vertaisit heitä tämän kauden ulkomaalaisvahvistuksiin?

Hartikainen: ”Tässä varmaan iso kiitos menee niille, jotka talvella sen scouttauksen ovat tehneet, että niitä niin sanottuja huteja ei ole tullut yhtään kappaletta. Kyllä ulkomaalaiset ovat molempina vuosina olleet todellakin vahvistuksia. Tietysti hankala sen isommin vertailla näitä keskenään, kun kaikki ovat olleet vähän eri tarpeisiin. Mutta kyllä jokainen on omalla puolellaan palloa ollut se johtava pelaaja ja auttanut muita eteenpäin pelaajana isoin harppauksin.”

Kuivalainen: ”Hieman vaikeaa verrata kauden 2009 ja 2017 importteja keskenään, johtuen tietenkin siitä, että pelipaikat ei ole samoja. Zach Schafer oli kyllä täysin pitelemätön Steelessin vahvassa juoksuhyökkäyksessä samoin kuin Seth Peters tuntuu olevan vertaansa vailla QB:n tontilla. Brian Cottone tuki vahvasti silloin vielä suht nuorta tukimies kalustoa. Taisi Briankin muutaman intterin napata, mutta palautukset ei kyllä ollut aivan Justin Bellin luokkaa.”

Konsti: ”Ei pysty vertaamaan. Peli on kehittynyt Suomessa valovuosia noista ajoista. Tämän kauden importit on vaan ylivoimaisesti parempia.”

Mäklin: ”Täysin nappihankintoja ja oikeisiin rooleihin hommattuja vahvistuksia. Importit 2/2 tuolla kaudella. Ja jenkkikoutsikin oli oikein mainio tapaus, vaikka ei se tainnut aikaerosta toipua koko kesänä. Silloin importit oli ainakin meillä melko lailla yhden paikan pelaajia, kun tämän vuoden kaverit pystyvät pelaamaan lähes jokaisella pelipaikalla hyvällä menestyksellä. Kovia ukkoja molempien vuosikertojen vahvistukset, nykyiset ehkä kuitenkin monipuolisempia pelaajina. Pikkulisänä vielä hauska sattuma kesältä 2009, kun Google kuvaili mapsiin Street View -kuvauksiaan Kuopiossa. Tämän johdosta Zach ja Brian ovat edelleen ikuistettuna Street Viewissä Intron nurkalla ja taitaapa nestori Surakkakin olla siinä poikain kanssa.”

#27 Jarno Konsti 2009

4) Monet pelaajat tämän hetken Steelersistä olivat vielä peruskoulussa vuonna 2009, joten kuulut jo joukkueen kokeneeseen kalustoon. Onko sinulla suunnitelmia tulevien kausien suhteen?

Hartikainen: ”No ei tässä vielä ikäloppu olla, vaikka välillä niinkin voisi kuvitella kun ympärilleen kopissa katsoo. En ole vielä sen isommin miettinyt tulevia vuosia, mutta hankalahan sitä olisi kesää miettiä ilman että pelaisi. Ja kai sitä alkaa jo kuulua siihen kopin vakiokalustukseenkin. Ja jos se koko uran haave nyt lauantaina toteutuu ja saadaan tämä joukkue nousemaan sarjatasoa ylöspäin, niin voi olla melko varma, että se joskus vielä kaduttaa jos en sitä paitaa nousun jälkeen pukisi.”

Kuivalainen: ”Tulevaisuuden suunnitelmat Steelersin suhteen ovat vielä hyvin hämärät. Se on kuitenkin jo selvää, että pelaajaura tulee päättymään toisen ja viimeisen kerran Spagettimaljan jälkeen. Mennyt kausi on ollut itselleni melko rankka. Kesäisin joudun tekemään pitkää työpäivää siihen yhdistettynä U15-joukkueen apuvalmentajana toimiminen ja oma treenaaminen=melko mahdoton yhtälö. Toisin sanoen kaikkea on pitänyt tehdä vähän puoliteholla. Tuskin minusta kuitenkaan kokonaan eroon pääsette, jos ei muuta niin innokkaana fanina peleissä tulen pyörimään.”

Konsti: ”Mennään vuosi kerrallaan, mutta unelma on ollut pelata Vaahteraliigaa ja nyt näyttäisi tulevan hyvä mahdollisuus päästä kokeilemaan.”

Mäklin: ”Enhän tuota ollut poikanen myöskään vuonna 2009, mutta tänä vuonna osa pelaajista voisi olla jo minun omia poikia ikänsä puolesta. Että tällä kertaa ihan pappaosastolla ollaan. Harmi vaan kun tuo ikihonka-Ruotsalainen tuosta linjan vierekkäiseltä paikalta tippui pois, niin me vanhukset ollaan vähän vähissä. Onneksi pappaosastoa on kantamassa suorituksillaan aina nuorekas Kuivalaisen A-P. Tulevaisuuden suunnitelmiahan ei tässä iässä enää kannata tehdä, kun eikös se elämä ole jo ohi tässä vaiheessa? Ainakin nuorempien mielestä. Lähitulevaisuuden suunnitelmia on olla hoitamassa divarin voitto kotiin poikain kanssa, siitä eteenpäin suunnitellaan sitten.”

#58 Velimatti Mäklin 2009

 5) Jos 2009 Steelers ja 2017 Steelers pelaisivat vastakkain, niin kumpi voittaisi? Mitkä olisivat loppulukemat ja mihin ottelu ratkeaisi?

Hartikainen: ”Tähän on kyllä hankala vastata. Luulen, että nykyjoukkueen nopeus olisi totaalista myrkkyä silloiselle puolustukselle. Mutta uskallan myös väittää, että 2009 juoksupeli toimisi myös tänä vuonna. Eli veikataan lopputulokseksi 35-24 2017 joukkueen voittoon. Luulen, että pistekilpailussa ei vain pärjättäisi nykyjoukkueelle. Ja nykyisen joukkueen nopeus ratkaisisi ottelun.”

Kuivalainen: ”Peli tulisi olemaan kahden eri tyyppisen joukkueen kohtaaminen. 2009 joukkue; voimajuoksua, siihen yhdistettynä Carpelan-Kähönen saumaton heittopeli. 2017; kaikki jo tietääkin RPO hyökkäyksen vahvuudet. Ottelun loppunumerot 2017 (35-31) 2009. 2017 joukkueella viisi heitto TD:tä: Jauhiainen 2, Ndongo 2 ja Kuivalainen 1. Lisäpisteet tietysti Jauhiaisen toimesta haarukkaan. 2009 joukkueesta Schafer 2 maalia juosten, Kuivalaiselle 1 FB Screenistä, Kähönen 1 kiinniottotouchdown ja Altti Kuroselta 42 jaardin kenttäpotkumaali. Myös lisäpisteet Kurosen toimesta haarukkaan. Toisin sanoen peli ratkeaa 2017 Steelersin ylivoimaiseen heittopeliin.”

Konsti: ”2017 joukkue ehdottomasti. 27-17, Bell palauttaisi Nesin heiton pohjiin.”

Mäklin: ”Tästä saan kuonooni joka tapauksessa, mutta pakko on vastata, että tämän vuoden joukkue voittaisi. Valmennus, taitopelipaikat, duunaripelipaikat täynnä kovia ja taitavia urheilijoita. Valmennus tällä hetkellä tässä lajissa aivan omalla tasollaan määrällisesti ja laadullisesti. Loppulukemat 42-21 ja sanotaan, että heittohyökkäykseen ja Bellin palautuksiin sekä syötönkatkoihin ratkeaa peli. Nesi yks pitkä Kähikselle ja Zach pari maalia.”