Otteluraportti: East City Giants vs Kuopio Steelers

Steelers ei antanut yllätyksille mahdollisuutta

Kuopio Steelers oli tyly vieras helsinkiläisille isännilleen. Aurinkoisella Velodromilla kuopiolaiset olivat koko ottelun ajan niskan päällä ja kotiin viemisiksi näin kaksi sarjapistettä ja kotietu välieriin lukemin 20-71 (7-45).

Kova startti

Steelers aloitti ottelun parhaalla mahdollisella tavalla. Ensin omalla hyökkäysvuorollaan savolaiset vyöryivät kentän poikki ja 40-jaardisen maalin koppasi Johannes Jauhiainen. Tämän jälkeen Steelersin puolustus riisti pelivälineen omilleen ECG:n kahdella ensimmäisellä draivilla rähmäysten muodossa. Rähmäysten jälkeen hyökkäys maalasi kahdesti, ensin Jauhiaisen ja sitten Tino Ndongon toimesta. Puolustus pakotti ECG:n punttaamaan pallon Justin Bellille, mikä pohjusti pujottelevalla palautuksellaan Ndongon toisen keskipitkän kiinniottotouchdownin. Näin Steelers oli ensimmäisen neljänneksen loppupuolella jo 0-25 johdossa ennen kuin Giantsin hyökkäys oli saanut yksiäkään uusia yrityksiä.

Toisen neljänneksen alussa jättiläiset päättivät tasapainoisesti edenneen hyökkäysvuoronsa pelinrakentaja Jabari Harrisin itse juoksemaan kavennusosumaan. Steelersin hyökkäys taas koki epätavallisen draivin pysähtymisen Giantsin kenttäpuoliskolle ja Jauhiaisen kenttäpotkumaaliyritys painui hieman ohi maalihaarukoista. Savolaisten puolustus ei kuitenkaan antanut helsinkiläisille mahdollisuutta päästä peliin mukaan. Tällä kertaa Giantsin lentopotkun hyvään kenttäasemaan palautti Charles Wort. Steelersin hyökkäys piipahti yhdeksi yritykseksi kentälle Ndongon vastaanottaessa kolmannen kerran pelinrakentaja Seth Petersin kaaripallon maalialueella. Seuraavasta touchdownista vastasi vierasjoukkueen puolustus. Puolustuksen linjamies Sami Hovinen löi pallon irti Harrisin kädestä ja Charles Wort palautti pallon pohjiin. Ndongo scorasi vielä kertaalleen ennen puoliaikaa ja tauolle siirryttiin lukemissa 7-45.

Pallo liikkuu toisellakin puoliskolla

ECG aloitti tauon jälkeen hyökkäävänä joukkueena ja etenikin mallikkaasti aivan maalin kynnykselle. Neljäs ja viimeinen yritys kuitenkin päättyi Jabarin sivurajasta yli fumblaamaan palloon. Steelersin hyökkäys eteni yli 90-jaardisen draivin, jonka viimeisteli laitahyökkääjä Niko Roponen lyhyellä viistekuviolla. Giants sai yhä paremmin pelistä kiinni ja Harris löysikin vapaana viilettäneen Ottopekka Leskisen päätyalueen nurkasta 45-jaardisella linkouksellaan. Ei mennyt montaa yritystä, kunnes nähtiin Steelersin kuittaus, kenenkä muunkaan kuin Peters-Ndongo-akselin toimesta. Viimeiselle kvartaalille siirryttiin tilanteessa 14-58.

Viimeisen neljänneksen alussa jättiläiset olivat jälleen pakotettuja punttaamaan. Wort nappasi lyhyen lentopotkun itselleen ja kirmasi kentän poikki touchdownin arvoisen pistesuorituksen. Molemmat joukkueet tekivät vielä yhden juoksumaalin. Steelersin maalista vastasi 6-jaardisella juoksulla keskushyökkääjä Mikko Aspinen, ja Giantsin Harris leiskautti yli puolesta kentästä pelivälineen maalialueelle. Näin loppulukemiksi kaunisteltiin 20-71.

Hieno näytös pitkän matkan päätteeksi

Steelers pelasi kokonaisvaltaisesti erittäin tasavahvan ottelun ja isoimmilta virheiltä vältyttiin lähes kokonaan. Jos pelistä jotain kauneusvirhettä etsii, niin potkupeleissä/lisäpisteyrityksissä joukkue jätti useamman pisteen kentälle, jotka voivat olla merkittäviä tiukemmissa kamppailuissa. Seth Peters oli normaali loistava itsensä heittäen palloa 76 % onnistumisprosentilla ja 8 touchdownia. Kentän näkyvimpiin kuului myös erinomaista kautta jälleen pelaava laitahyökkääjä Tino Ndongo, joka koppasi Petersin kahdeksasta maalista peräti viisi.

Puolustuksessa vaarallisen Jabari Harrisin pitkät juoksut onnistuttiin aivan ottelun lopun nukahdusta lukuun ottamatta rajoittamaan minimiin. Sami Hovinen ja Matias Kauppinen pelasivat muiden puolustuksen linjamiesten tavoin ehkä kauden parhaan pelinsä pakottaen Harrisin pois mukavuusalueeltaan ja tyrehdyttäen Giantsin juoksupelin.

Steelersin päävalmentaja ruoti niin itse matsia kuin sen jälkeen vellonutta keskusteluakin:

”Aika harvoin kukaan tulee bussista, kuten me tultiin, upea osoitus siitä miten tämä joukkue valmistautuu. Oltiin todellakin valmiita pelaamaan heti alusta alkaen ja saatiin vietyä isäntien toivo nopeasti, kuten oli tarkoituskin. Kuopiossa Jabarin juoksemista ei saatu estettyä, mutta nyt siinä onnistuttiin upeasti. Sir Pellinen ja kumppanit oli laatineet hienon pelisuunnitelman, jota pojat toteuttivat upeasti. Muutamia isoja poissaoloja deffissä paikkasi kahteen suuntaan pelanneet Ndongo, Aspinen ja osa hyökkäyksen linjamiehistä.

”Hyökkäyksessä otettiin oikeastaan viikkoa aiemmin hallittu riski. Jyväskylässä Jaguaareja vastaan ajettiin sisään meidän kahden keskushyökkääjän offia, nyt voi sanoa, että osataan pelata sitäkin hyvällä temmolla ja tarpeeksi monipuolisesti. Perttu Pajunen saatiin pitkän tauon jälkeen riittävän terveeksi ja hän toi oman juoksutyylinsä kautta uuden vaihteen lisää. Me pystytään nyt tarpeen niin vaatiessa myös juoksemaan palloa voimalla, mikä on tärkeä tieto joukkueen itseluottamukselle.”

”Ottelun jälkeen suurimman huomion vei valitettavasti ulkopelilliset asiat. Charles Wortin taklaus on mahdollisesti sääntöjen vastainen, mutta tahallista vahingoittamista tilanteessa ei ole. Ottelun aikana ECG menetti useita pelaajia loukkaantumisten vuoksi, mikä on aina valitettavaa. Näistä yksikään ei ollut meidän pelaajien tahallaan aiheuttama. Ne jotka tässä muutaman kauden aikana ovat minun joukkueessani pelanneet, tietävät mitä minä ajattelen vastustajan tahallisesta vahingoittamisesta. Ottelun loppupuolella osa ECG:n pelaajista turhautui ja kentällä nähtiin turhiakin tapahtumia, mutta koko ottelun leimaaminen rumaksi ja epäurheilulliseksi on aiheetonta.”

”Jabari Harris on loistava nuori valmentaja, joka on tehnyt upeaa työtä viime kauden kakkosdivarijumbon kasvattamisessa ykkösdivarijoukkueeksi. Sosiaalinen media on ansa, johon astuminen on liian helppoa. Muutaman meidän pelaajan asiattomat kommentit on käsitelty pelaajien itsensä kanssa, samoin ollaan Jabarin kanssa asia keskusteltu läpi. Elämä ja jenkkifutis jatkuvat, toivottavasti ECG onnistuu tulevana lauantaina kaatamaan Wolverinesin ja näin ei tarvittaisi heitellä kolikkoa kotiedun tai välieräparien osalta.”

Runkosarja päätökseen kotona

Tulevana viikonloppuna nähdään runkosarjan viimeinen ottelukierros. Steelersin runkosarja päättyy lauantaina 12.8 klo 16 sarjassa viimeisenä olevaa Kouvola Indiansia vastaan. Mikä parasta, kamppailu käydään aina aurinkoisella Väinölänniemellä!