Otteluennakko: East City Giants vs Kuopio Steelers

Velodromilla odottaa nosteessa oleva Giants

Steelers matkaa lauantaina Helsinkiin Käpylän Velodromille runkosarjan viimeiseen vierasotteluun East City Giantsin vastustajaksi. Giants kävi Kuopiossa aiemmin Kuopiossa ja poistui takaisin Itä-Helsinkiin 51-26 tappio niskassaan.

Toinen amerikkalainen

ECG:n peli hyökkäyksessä on pyörinyt hyvin vahvasti pelinrakentaja Jabari Harrisin ympärillä. Harris on 1-divisioonan juoksutilaston kärjessä ja hän on lisäksi jakanut ajoittain palloa heittäen tehokkaasti laitahyökkääjilleen. Jabari on luonnollisesti kuopiolaisten puolustuksen ensimmäinen poissuljettava kohde, mutta muutamassa viime ottelussa myös muut pelaajat ovat ottaneet itselleen pallonkantovastuuta. Keskushyökkääjän roolissa on nähty muun muassa britti Xavier ”X” Andre, Sam Ryan, Niko Lehtonen ja Joonas Peuralinna. Mikäli Steelers keskittyy liikaa Harrisin puolustamiseen, niin jättiläiset saattavat ojentaa pelivälineen keskushyökkääjälle hyvin blokkaavan hyökkäyksen linjan taakse.

Puolustuksessa ECG on jatkanut harvinaisemman 3-3-5 muodostelman käyttöä. Joukkueiden aiemmassa kamppailussa ECG:n boksi pelasi hyvin erityisesti juoksupelejä vastaan ja sai luotua välillä painetta myös pelkästään kolmella puolustuksen linjamiehellä. Keskustan iso mies Lauri Aho oli erityisen aktiivinen kuopiolaisten pelien rikkomisessa. Giants marssittaa kentälle ensimmäistä kertaa tällä kaudella karenssiottelunsa lusineen takamies Eric Irvinin. Irvin täyttää ECG:n tähän mennessä käyttämättömän toisen amerikkalaisen paikan. Epäilemättä Irvinin ensisijainen rooli tulemaan syvien heittojen puolustamisessa, mutta muuten miehen pelillinen osaaminen on vielä mysteeri.

Giantsin päävalmentaja/pelinrakentaja Jabari Harris:

“Olemme erittäin tyytyväisiä tapahtuneesta kehityksestä. On todella merkittävä saavutus joukkueelle varmistaa pudotuspelipaikka ensimmäisenä kautenaan! Kuitenkin uskomme, että voimme olla vieläkin parempia ja olemme alkaneet pelata sen mukaisesti.”

“Rehellisesti sanottuna, minusta tuntuu, että minulla on henkilökohtaisesti menossa yksi urani huonoimmista kausista. Asetan korkean vaatimustason itselleni ja joukkueelle. Tuntuu hienolta, että olen tehnyt tarpeeksi, jotta joukkue on asemassa pelata semi-finaaleissa! Siitä huolimatta, olen pelannut paremmin ja tulen pelaamaan paremmin. Kun pelaan täydellisesti, hyökkäys on täydellinen. Edellisessä ottelussa Steelersiä vastaan en pelannut täydellisesti ja sen vainonnut minua koko kauden ajan.”

“Hyökkäyksessämme seurattava pelaaja on WR/DB Clarke Anthony. Hän on osanen, jonka olemme lisänneet hyökkäykseemme, jota ei nähty aiemmin Steelersiä vastaan. Siitä on ehdottomasti apua, kun kentällä on enemmän pelin tekijöitä”

”Puolustuksesta kannattaa seurata Eric Irviniä. Meidän puolustuksemme on pelannut koko kauden ilman todellista amerikkalaisvahvistusta. Tähän asti puolustuksemme on kokonaisuutena parantanut kauden toisella puoliskolla. Irvin ja muutama muu tervehtynyt pelaaja tulevat tekemään meistä entistä parempia.”

“Syy miksi ECG tulee voittamaan tämän ottelun, on se, että Giants tulee pelaamaan täydellistä Giants-futista. Se on ainut tapa voittaa Steelers; pelaamalla täydellisesti. Steelers tulee pelaamaan pelaajiston ja asenteen osalta erilaista Giantsin joukkuetta vastaan kuin peliviikolla 3. Olemme olleet voittamattomia kotona ja silloin kun pelaamme mustissa pelipaidoissa. Aiomme säilyttää nuo asiat myös jatkossa. Steelers on mielestäni divisioonan paras joukkue! Olemme innoissamme ollessamme yhtä aikaa kentällä ja kilpaillessamme sarjan parasta vastaan. Itseäni innostaa entisestään se, että me voimme voittaa emmekä pelkästään enää vain haastaa! Olemme nähneet, miten pärjäämme huonoimmillaan pelatessamme. Me tiedämme, miten vaarallisia voimme olla parhaimmillamme.”

Steelersin haasteet tiedossa

Kuopio Steelers on edennyt alkukauden jälkeen voitosta voittoon ja lähtee lauantaina Helsinkiin ennakkosuosikin paineet niskassaan. Jättiläiset eivät kuitenkaan missään nimessä aio päästää vierasjoukkuetta helpolla ja mahdollisuuden saadessaan nälkäinen ECG rokottaa kuopiolaisia taatusti. Ensimmäisen kohtaamisen tavoin teesit molemmilla puolilla palloa ovat säilyneet hyvin pitkälle samoina.

Puolustuksessa savolaiset pyrkivät pysymään Harrisin kintereillä ja rajoittamaan hänen atleettisuudellaan luomia isoja pelejä. Samanaikaisesti Steelersin pitää pystyä varjostamaan Giantsin leveä laitahyökkääjäkaarti. Näiden kahden tehtävän toteuttamisessa ison roolin kantavat takakentän ja puolustuksen etuyksikön välissä partioivat Toni Hartikainen ja Charles Wort. Nämä herrat joutuvat puolustamaan Jabaria ja laitahyökkääjiä isossa tilassa, joten heidän avoimen kentän taklaustaitonsa joutuvat kovaan testiin.

Hyökkäyksessä blokkivastuiden määrittäminen ja avoimen tilan löytäminen tulevat ratkaisemaan sen, eteneekö Steelers kentällä tällä kaudella totuttuun malliin vai tyrehtyvätkö hyökkäysvuorot alkuunsa. Pelinrakentaja Seth Peters on saanut ansaitusti paljon huomiota tarkan ja voimakkaan heittokätensä sekä vikkelien jalkojensa myötä. Miehen tärkeimmät menestyksen avaimet ovat kuitenkin hänen henkiset ominaisuutensa. Peters ohjaa koko hyökkäysorkesterin paikalleen, antaa heille tarvittavat ohjeet ja tunnistaa vastaansa saavan puolustuksen heikon kohdan. Kaikki tämä tarkoituksellisesti mahdollisimman nopealla tahdilla toteutettuna. Sethin täytyy myös lauantaina pystyä voittamaan Giantsin puolustus jo ennen aloitussyöttöä.

Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen:

”ECG on sarjanousijana pelannut nousujohteista kautta ja saa nyt riveihinsä ’puuttuneen’ amerikkalaispuolustajankin. Jabari on aina vaikea pysäytettävä, pitkä bussimatka ja nälkäinen altavastaaja vastassa, joten meidän pitää olla lauantaina valmiita pelaamaan. ”

”Ollaan tänä kesänä saatu harjoitella paljon liikkuvien pelinrakentajien puolustamista ja nyt olisi hyvä mahdollisuus näyttää, että ollaan se opittu. ECG:n hyökkäyksen linja on ollut yksi divarikauden onnistujia, joten tehtävä ei ole missään nimessä helppo.”

”Hyökkäyksessä meidän pitää löytää rytmi ja saada vauhti päälle heti alusta alkaen. Jättiläisten 3-3-5 on meille jo aika tuttua kauraa, joten koitetaan saada kaasu pohjaan ekasta draivista alkaen. QB Petersin johdolla meitä on vaikea pysäyttää, kun päästään liikkeelle. Mies on tottunut pelaamaan nopealla tempolla eikä juuri virheitä vauhdin kasvaessa tee.”

”Toivottavasti saadaan taas meidän kannattajiakin liikkeelle. Pääkaupunkiseudulla majailevat savolaiset ainakin ja huhujen mukaan Kuopiostakin on lähdössä jonkun verran porukkaa liikkeelle!”

Askel lähemmäs kotietua

Voitolla Steelers varmistaa kotiedun välierään ja on yhä lähempänä runkosarjan voittoa. Jos taas Jättiläiset onnistuvat voitokkaasti kostamaan joukkueiden aikaisemman kohtaamisen, niin heillä on edelleen mahdollisuus kotikentällä pelattavaan semi-finaaliin. Panosta matsista siis löytyy ja sen myötä myös tunnelmaa.

Kaikki kynnelle kykenevät; tervetuloa kannustamaan Jättiläiset nurin Käpylän Velodromilla klo 16 alkaen. Nähdään Velolla!

Poissa: Jari Kuisma (DB), Kaapro Keränen (WR), Kalle Tanninen (DL)

Epävarmat: Aapo Peräkorpi (DB), Juho Väisänen (WR), Nikolas Strohecker (DB), Perttu Pajunen (RB), Petteri Lappalainen (RB), Petteri Vilpponen (WR)