Otteluraportti: Jyväskylä Jaguaarit vs Kuopio Steelers

Steelers voitokas rikkonaisessa ottelussa

Kuopio Steelers kävi hakemassa voiton Jyväskylästä viime lauantaina kaataen Jaguaarit 13-42 (7-21). Ottelu vaikutti tahmealta kaikilta osallistujilta, mutta kuopiolaiset kaapivat tarvittavat pisteet itselleen rutiininomaisesti.

Hyökkäys ei rullannut tutusti

Kuopion ensimmäiseen pistesuoritukseen ei hyökkäystä kaivattu. Puolustuksen pysäytettyä Jaguaarit Justin Bell palautti lentopotkun hyvien blokkien avustuksella maaliin asti. Seuraava jyväskyläläisten pitkä draivi päättyi blokattuun kenttäpotkumaaliin. Steelersin hyökkäys suihki kolmella pelillä 70 jaardia maaliin asti. Touchdownista vastasi laitahyökkääjä Niko Roponen. Tämän enempää ei savolaisten hyökkäystä ensimmäisellä neljänneksellä kentällä nähty kissapetojen hallitessa palloa ja pelikelloa.

Toinen neljännes oli terävää peliä kotijoukkueelta ja virheiden värittämiä otteita Steelersiltä. Ensimmäistä otteluaan Suomessa pelannut Jaguaarien pelinrakentaja Christopher Jeffrey-Griggs eteni niin juosten kuin heittäenkin ja löysi lopulta komealla kaarella Waltteri Kinnusen maalialueelta. Näin tilanteeksi kaventui 7-13. Seuraavat hyökkäysvuorot päättyivät molemmilta joukkueilta rangaistusten ja negatiivisten pelien rikkomina puntteihin. Steelers hyökkäys kasasi jälleen rivinsä ja eteni muutamalla yrityksellä Jaguaarien kenttäpuoliskolle. Pelinrakentaja Seth Peters toimitti pallon laitaa pitkin kipittävälle keskushyökkääjä Mikko Aspiselle, joka peippaili itsensä maaliin asti. Aspinen onnistui lisäksi nakkaamaan epäonnistuneen aloitussyötön jälkeen kaksi lisäpistettä Tino Ndongolle. Lisää pisteitä ei enää kummaltakaan ehditty nähdä, joten puoliajalle mentiin Steelersin kahden maalin johdossa.

Ratkaisu kolmannella neljänneksellä

Toinen puolisko alkoi Steelersin hyökkäysvuorolla, joka ei jälleen ehtinyt vanheta kauaa. Draivin kolmannella pelillä Peters linkosi pitkän kaaren, jonka alle juoksi Ndongo kuljettaen pelivälineen päätyyn asti. Ndongon maalin jälkeen molemmat hyökkäykset kävivät jälleen kertaalleen kentällä tuloksetta. Ottelun seuraavasta pistesuorituksesta ja samalla isoimmasta pelistä vastasi kukapa muukaan kuin takamies Justin Bell. Jeffrey-Griggsin heitto kimposi ilmaan ja Bell kaappasi pallon itselleen. Justin kiihdytti itsensä vauhtiin ja juoksi 90-jaardisen touchdownin. Seuraavakin Jaguaarien heittopeli päätyi syötönkatkoon Ndongon näyttäessä pehmeitä käsiään myös puolustuksen puolella. Lopullisen naulan ottelun kuvainnolliseen arkkuun löi jälleen ympäri kenttää ahertanut Charles Wort 44-jaardisella juoksumaalillaan.

Viimeisellä neljänneksellä molempien joukkueiden hyökkäykset pitivät palloa kahdesti hallussaan. Ensin Jyväskylä joutui lentopotkaisemaan pallon Steelersille. Kuopiolaiset rakensivat ottelun pisimmän hyökkäysvuoronsa edeten iskuetäisyydelle lisäpistesuorituksista. Petersin heitto kuitenkin kimposi laitahyökkääjän kypärästä Jaguaarien Akseli Syrjäsen hyppysiin maalialueella ja peliväline kotijoukkueelle. Petolauma eteni hyvin kentällä kuluttaen samalla aikaa pois kellosta. Kun ottelua oli jäljellä enää reilut 10 sekuntia, Jeffrey-Griggs latasi rullauksesta pallon vapaana olleelle Oskari Lappalaiselle. Näin Jaguaarit kaunistelivat luvuiksi 13-42. Jyväskyläläiset yrittivät vielä saada pelivälineen itselleen lyhyellä aloituspotkulla, mutta Steelers peitti pallon ja Petersin tarvitsi enää laittaa polvi kerran maahan matsin sinetöimiseksi.

Hankala ja samalla selvä voitto

Steelers ampui välillä itseään jalkaan helpoilla virheillä ja harmittavilla rangaistuksilla. Erityisesti hyökkäyksen eteneminen oli ajoittain turhauttavan vaikeaa, ainakin kun verrataan aiempien ottelujen ilotulitukseen. Toisaalta maaleihin johtaneet draivit kestivät vain muutaman downin, joten räjähtävyyttä joukkueen otteista ei puuttunut. Positiivista oli myös muun muassa Niko Roposen nouseminen esiin pallon kiinniottajana ja nuori mies ottikin eniten Petersin heittoja syliinsä.

Puolustuksessa kuopiolaiset olivat muutaman kerran helisemässä atleettisen Christopher Jeffrey-Griggsin kanssa. Kunhan mies pääsee enemmän tutuiksi oman hyökkäyksensä kanssa, niin hän tulee varmasti väläyttelemään osaamistaan yhä enemmän. Lisäksi Steelers-puolustus otti luvattoman monta isoarangaistusta, jotka helpottivat vastustajan etenemistä kentällä. Kokonaisuus oli kuitenkin hyvä. Kun riistää pallon muutamaan otteeseen ja pitää vastustajan lähes koko ottelun ajan yhdessä maalissa, niin mahdollisuus voittaa on suuri. Kentän herrana hääri tuttu hahmo, takamies Justin Bell.

Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen ei kritisoinut pelaajiaan:

”Ihan ok esitys meiltä. Aika paljon uutta tehtiin ja osin kokeiltiin molemmin puolin palloa ja tiedossa oli, ettei päästä samaan rytmiin kuin edellisissä peleissä. Hyökkäyksen puolella oltiin ekalla jaksolla kentällä vielä melko vähän, mutta pojat hoitivat pääosin hommaa oikein hyvin. Ikää ei porukalla paljon ole, mutta kokemusta alkaa olla ja se auttoi nyt paljon. Niko Roponen pääsi nyt muutaman loukkaantumisen johdosta pelaamaan paljon ja jälki oli odotetun kaltaista. Charles Wort on todella vaikeasti pysäytettävä pallonkantaja juuri nyt. Paljon hyviä juttuja ja kun lähiviikkoina saadaan sairasosastoa pienemmäksi, niin tilanne on oikein hyvä.”

”Puolustuksessa pelattiin paljon, melkein 70 downia yhteensä. Siihen nähden kaksi päästettyä maalia on hyvä suoritus, vielä kun toinen näistä tuli melko merkityksettömästi ihan loppusekunneilla. Justin Bell tuntuu olevan aina oikeassa paikassa ja on todellakin uhka vastustajan heitoille. Deffissä meillä on edelleen vara parantaa paljon ja niin varmasti koko ajan tehdäänkin. Itseluottamus ja yhteen pelaaminen parantuu peli peliltä ja pojat pystyvät näin pelaamaan täydellä vauhdilla.”

Vieraspelit jatkuvat

Jälleen Viitaniemen kentälle aurinkoisesta säästä oli saapunut nautiskelemaan äänekäs kuopiolaisten kannattajajoukko, jotka tukivat Steelersiä koko kamppailun ajan. Hienoa nähdä, miten komeaa fanikulttuuria joukkueen ympärille on syntynyt. Steelersin seuraava matsi pelataan lauantaina 5.8 suomalaisen jenkkifutiksen perinteikkäässä pesässä Helsingin Velodromilla East City Giantsia vastaan.