Otteluennakko: Jyväskylä Jaguaarit vs Kuopio Steelers

Pudotuspeliasetelmat haussa Keski-Suomessa

Tulevana lauantaina nähdään tämän kauden toinen ”paikallisottelu”, kun Steelers taivaltaa lyhyimmän vieraspelimatkansa Jyväskylään Jaguaarien tykö. Edellinen Keski-Suomen ja Savon välinen koitos päättyi kesäkuun alussa Vänärillä Steelersin 46-14 voittoon.

Jyväskylästä puuttunut tasaisuus

Jaguaarit ovat varmistaneet jo paikkansa pudotuspeleissä, mutta kausi ei ole kulunut täysin ruusuisesti. Jyväskyläläiset ovat onnistuneet tähän mennessä voittamaan ainoastaan sarjassa viimeisenä majailevan Kouvola Indiansin. Lisäksi joukkueen rosteri on muuttunut merkittävästi edelliseen Steelers-otteluun verrattuna.

Turkkinsa uusineet kissapedot

Huomattavin muutos alkukesään verrattuna on tapahtunut pelinrakentajan paikalla. Joukkueen rakennuksen keskiössä ollut Jerell Jones palasi työtarjouksen perässä takaisin Yhdysvaltoihin. Jaguaarit ovat pelanneet kaksi edellistä otteluaan varapelinrakentajillaan. Stuart Robinson ja Donovan Walker ovatkin saaneet hyökkäyksen etenemään kentällä, mutta pelipaikka on vaikea hallita erinomaisesti ilman vuosien kokemusta. Lauantaina jyväskyläläisten riveissä debytoikin Christopher Jeffrey-Griggs, joka on aiemmin tällä kaudella pelannut Serbiassa, missä mies valittiin sarjan parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi. Atleettisen Griggsin ominaisuuksia voi arvioida vain tämän highlight-filmin perusteella, mikä vaikeuttaa Steelersin valmistautumista hänen puolustamiseensa.

Jaguaarien puolustuksessa isoksi mieheksi hyvin liikkuva italialainen Francesco Camilli ei ollut vielä mukana Kuopiossa, joten hänen kanssaan kuopiolaisten hyökkäyksen linjan on oltava tarkkana. Keski-suomalaisten yhtenä ahkerimmista taklaajista Robinson vapautuu nyt hänelle ominaisemmalle pelipaikalle. Safety Walker on myös taatusti merkattu pelaaja Steelersin pelisuunnitelmassa.

Jaguaarien päävalmentaja Mikko Sammal haastattelussa:

1) Jaguaarit on nyt varmistanut playoff-paikan, miten kommentoisit kulunutta kautta?

”Kausi on ollut rikkonainen, paljon loukkaantumisia.”

2) Teillä on Steelersiä vastaan kentällä ensimmäistä kertaa uusi pelinrakentaja Christopher Jeffrey-Griggs, miten kuvailisit häntä pelaajana ja mitä odotat häneltä?

”QB:sta en vielä voi mitään sanoa yksien treenien jälkeen. Mikäli viikossa saadaan ajoitukset kohdilleen niin Kuopion takakentällä saattaa olla kiirus.”

3) Millainen Steelers on vastustajana?

”Niin kuin olen alusta asti sanonut; Steelers on finaalijoukkue.”

4) Ketä (toista kuin Griggsiä) kannattaa erityisesti seurata lauantain ottelussa?

” Koko joukkuetta. Takaiskuista huolimatta olemme joukkueena kasvaneet tämän kauden aikana erittäin paljon.”

Joka peli voitettava

Jotta Steelersillä on mahdollisuus runkosarjan voittoon ja kotietuun koko playoffien ajan, Kuopion on voitettava loput kolme otteluaan. Edellisessä ottelussa Steelers päihitti Helsinki Wolverinesin vakuuttavan peliesityksen jälkeen. Viime viikolla joukkueella ei ollut peliä ja taukoviikon aikana koko joukkue otti kesäaikaan harvinaisen irtioton jenkkifutiksesta. Tällä viikolla joukkue on palannut harjoituskentille ja Steelers on valmis loppukauden rutistukseen.

Uusia vastuunkantajia

Hyökkäys on toiminut erinomaisesti viimeisen kahden ottelun ajan. Ne kerrat, kun kuopiolaiset ovat jääneet pisteittä omalla hyökkäysvuorollaan, voidaan laskea noiden kahden matsin osalta yhden käden sormilla. Pelinrakentaja Seth Petersin suorittaminen on ollut jäätävän kovalla tasolla ja palloa on heitetty laajalle vastaanottajakalustolle. Laitahyökkääjä-duo Ndongo-Jauhiainen on tilastollisesti ollut kuopiolaisten paras. Muutaman loukkaantumisen myötä tullaan todennäköisesti näkemään myös uusi ratkaisijoita. Puolustusvoimien palveluksesta vapautunut Niko Roponen, ovela kehäkettu Ari-Petteri Kuivalainen ja 5 kopilla 2 maalia tehnyt ulottuva Kaapro Keränen saavat taatusti enemmän heille kohdistettuja palloja lauantaina.

Puolustuksen osalta parhaimman analyysin tähän asti pelatuista otteluista ja tulevasta kamppailusta antaa kukapa muukaan kuin puolustuksen koordinaattori Petri Pellinen:

”Kausi on mennyt aika lailla ennakko-odotusten mukaisesti. On parannettu tekemistä jokaiseen matsiin ja parannetaan edelleen. Aika suppeasti on käytetty alkukaudella pelikirjaa, kun on haettu varmuutta perustekemiseen. Edellisessä matsissa Wolverinesiä vastaan alettiin ajamaan sisään uusia juttuja ja samaa jatketaan tänä viikonloppuna.

”Jyväskylällä vaihtui pelinrakentaja, joten uusi kaveri ja pelisysteemi on vastassa, mutta meillä deffi on valmiina mitä vaan sieltä vastaan tulee. Jaguaarien puolella tietysti ensimmäistä matsia pelaava QB on erityisesti seurattavien listalla. Ennakkoasetelmissa ajoitukset ei ehkä vastaanottajien kanssa parhaimmillaan vielä ole ja siinä on yksi juttu mihin isketään.”

”Boksissa ollaan saatu viime matseissa tukittua hyvin juoksulinjat ja linja on tehnyt linebackien liikkumisen helpoksi omalla duunillaan. Meidän deffissä tietysti Charles Wort ja Justin Bell pelaavat kovalla tasolla, mutta jos muutama muu mainitaan, niin kulmapuolustaja Markus Ojainväli ollut todella varma koko kesän. Juuso Laherma ja Jarno Konsti liikkuvat linjan takana hyvin ja linjassa erityisesti Joensuusta Kuopioon keskikesällä siirtynyt Matias Kauppinen on tehnyt järkyttävän kovaa työtä sitoen koko ajan tuplablokkeja itseensä.”

Kelistä huolimatta kuuma vääntö

Eri säätiedotukset povaavat viikonlopulle vaihtelevaa säätä. Näiden kahden joukkueen kesken kyseessä on kuitenkin aina kuuma kamppailu, josta ei tunnetta puutu. Viikonloppuna ajetaan Jyväskylässä myös MM-rallin osakilpailua, mutta nähtäväksi jää millainen ralli nähdään Viitaniemen kentällä kahden isoja pelejä tarjoilevan hyökkäyksen kesken.

Steelers kutsuu kaikki kannattajansa Jyväskylään klo 17 tsemppaamaan kuopiolaiset vierasvoittoon!

Poissa: Jari Kuisma (DB), Petri Törrönen (LB), Perttu Pajunen (RB)

Epävarmat: Juho Väisänen (WR), Petteri Vilpponen (WR), Nikolas Strohecker (DB), Markus Hyttinen (DL)