Otteluraportti: Kuopio Steelers vs Helsinki Wolverines

Steelers dominoi sarjakärkeä

Kuopio Steelers ei jättänyt jossitteluille sijaa sunnuntaina Helsinki Wolverinesia vastaan. Jälleen kerran aurinkoisella Väinölänniemellä nähtiin hyökkäysten ilotulitus, jossa Steelersille ei löytynyt lopulta pysäyttäjää. Neljän neljänneksen jälkeen taululla komeilivat luvut 69-27 (41-21).

Jauhiainen ensimmäisen puoliajan kunkku

Heti ottelun ensimmäisellä hyökkäyspelillä nähtiin maalisuoritus. Laitahyökkääjä Tino Ndongo viiletti vapaana ja Seth Peters toimitti pallon tämän hyppysiin touchdownin arvoisesti. Avausmaalin jälkeen joukkueet vaihtoivat syötönkatkoja. Wolverinesin toinen draivi päättyi kulmapuolustaja Markus Ojainväliin pakottamaan fumbleen. Steelers eteni nopealla tempolla lähelle maalia ja kolmannella yrityksellä ilmiliekeissä ollut Johannes Jauhiainen koppasi iltapäivän ensimmäisen maalinsa. Ahmat vastasivat kuopiolaisten terävään alkuun pitkällä hyökkäysvuorolla, jonka viimeisteli Cedric Johnson isoveljensä heitosta. Steelers siirtyi pian jälleen kahden maalin johtoon Jauhiaisen 42-jaardisella maalilla. Air Raid-hyökkäyksen maestro R.Johnson ei kuitenkaan tästä häkeltynyt johdattaen joukkonsa jälleen kavennusosumaan. Wolvojen toisen heittomaalin vastaanotti keskushyökkääjä Andre Dahlman.

Seuraavaksi nähtiin yksi ottelun käännekohdista. Ensin Steelers siirtyi johtoon ehjän draivin päätteeksi Jauhiaisen kolmannella touchdownilla. Maalia seuranneen kickoffin Jauhiainen potkaisi lyhyenä suoraan Justin Bellin syliin. Näin Steelers jatkoi hyökkäävänä joukkueena, ja hyökkäysvuoron ensimmäisellä pelillä Peters pommitti pallon puolesta kentästä Petteri Vilpposelle siirtäen kotijoukkueen lisäpisteen myötä 34-14 johtoon. Seuraavaksi terästäjien puolustus onnistui pysäyttämään Johnsonin hyökkäysorkesterin neljännellä yrityksellä omalla kenttäpuoliskollaan. Muutaman juoksun jälkeen Peters löysi Jauhiaisen jälleen vapaana koko ottelun ajan mainiosti pelanneen hyökkäyksen linjan suojista. Räjähtävä Jauhiainen pujotteli muutaman helsinkiläispuolustajan ohi tilanteeksi jo 41-14. Ennen puoliaikaa Wolverines maalasi vielä kertaalleen laitahyökkääjä Marcus Siiskosen kiinniottomaalilla. Steelers haki vielä viimeistä pistesuoritusta vimmatusti, mutta ensimmäinen puoliaika päättyi Wolverinesin blokkaamaan kenttäpotkumaalin yritykseen.

Hyökkäys rullaa ja puolustus stoppaa

Toiselle puoliajalle Wolverinesin pelinrakentajaksi vaihtui Janne Lehtinen. Lehtinen ei saanut heti peliään toimimaan totutun tehokkaasti. Miehen toinen heittoyritys päätyi Steelersin kulmapuolustajan Florian Muellerin näppeihin. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Juho Väisänen lisäsi kuopiolaisten johtoa lyhyen heiton kiinnioton myötä. Ahmalauma vastasi savolaisten osumaan omalla touchdownillaan seuraavalla draivilla Lehtinen-Siiskonen-akselin klikatessa. Epäonnistuneen kahden pisteen lisäpisteyrityksen jälkeen tilanne oli 48-27.

Wolvojen kavennusosuman jälkeen maalinteosta vastasi enää vain kotijoukkue. Ensin keskushyökkääjä Mikko Aspinen kirmasi pallon kanssa 17-jaardin päästä maaliin. Ojainväli pysäytti vieraiden etenemisen syötönkatkollaan ja Steelers-hyökkäys marssi uudelleen kentälle. Kuopiolaisten hyökkäysvuoro oli tyrehtyä kasaan ja neljännellä yrityksellä joukkue valmistautui lentopotkuun. Laitahyökkääjän tontin lisäksi erikoisjoukkueissa loistanut Johannes Jauhiainen kuitenkin kiersi epävarman aloitussyötön myötä potkua blokkaamaan rynnänneet helsinkiläiset ja juoksi uusiin yrityksiin. Draivin viimeisteli lopulta pelinrakentaja Peters itse omalla juoksullaan. Wolverinesin seuraavan lähentelyn Steelersin päätyä kohti stoppasi Justin Bell päivän toisella intterillään. Kuopiolaiset tyylittelivät vielä kertaalleen pitkän hyökkäysvuoron toiseen päähän kenttään ja touchdownin itselleen kuittasi maalialueen nurkassa ulottuva laitahyökkääjä Kaapro Keränen. Ahmojen viimeinen draivi päättyi punttiin ja Juho Väisänen sai laittaa polven kertaalleen maahan kuluttaen viimeiset sekunnit pois kellosta. Steelersin selvä 69-27 oli näin tosi asia.

Palloahne puolustus ja monipuolinen hyökkäys

Kuopio Steelersin hyökkäys oli koko päivän täysin pitelemätön, jota kuvastavat ottelun tilastot. Pelinrakentaja Peters heitti yli 70 prosentin tarkkuudella 8 maalia. Johannes Jauhiainen vastasi puolista kotijoukkueen heittomaaleista. Vähälle käytölle jäänyt juoksuhyökkäys eteni hienosti pelanneen hyökkäyksen linjan blokkien saattelemana yli 300 jaardia. Joukkueena Steelers eteni lähes 750 jaardia.

Puolustuksessa kuopiolaiset eivät onnistuneet ennakko-odotusten mukaisesti nollaamaan Wolverinesin tehokasta hyökkäystä. Steelers pystyi kuitenkin hankkimaan pelivälineen takaisin hyökkäykselle estäen ahmojen maalin teon monta kertaa. Takakenttä onnistui ryöväämään pallon vastustajalta tärkeissä paikoissa peräti viidesti (Ojainväli 2, Bell 2, Mueller 1). Wolverinesin parhaana palkittiin 184 jaardia ja 2 touchdownia napannut Marcus Siiskonen. Steelersin parhaaksi valittiin puolustuksen linjamies Niko Ruotsalainen, jonka panoksesta lisää alempana.

Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen ei voinut peitellä tyytyväisyyttään:

”Loistava esitys pojilta. Saatiin vedettyä ennakoitua tai pelättyä parempi treeniviikko alle, vaikka puolustusvoimat ja nuorten EM-kisat veivät meiltä paljon pelaajia. Siitä todella iso kiitos pelaajille ja valmennustiimille. ”Kulttuuri” on ollut minulle kirosana, kun viitataan jenkkifutareiden sitoutumiseen. Tämä joukkue on onnistumassa sen kulttuurin murtamisessa ja se tulee viemään nämä jätkät mihin asti vaan.”

”Peliä vietiin alusta alkaen oikeastaan kaikilla tavoin. Spessuissa me ollaan todella kovia, isoja pelejä siellä taas. Puolustusta on helppo pitää heikkona lenkkinä, jos katsoo tilastoja, kohtalaisen paljon jaardeja laskettiin, mutta Wolverinesin pitäminen 27 pisteessä on kova juttu. Peli peliltä me opitaan pelaamaan rohkeammin puolustuksessa, loistavat yksilöt varsinkin takakentällä tulevat jatkossakin ryöstämään palloja meille.”

”Meidän hyökkäyksen itseluottamus on tällä hetkellä kovalla tasolla. Pelinrakentaja Peters on huippupelaaja ja loistava nuori johtaja meidän vielä nuoremmalle hyökkäykselle. Kymmenen tehtyä maalia ei ole ihan jokapäiväistä herkkua. Roponen, Keränen, Kuivalainen ja Lappalainen on nimiä, joita meillä on heittää kentälle penkiltä. Kovia poikia jotka tilaisuuden saatuaan pelaa niin että katsoja ei edes tajua meidän kierrättävän pelaajia.”

”Nyt huilataan viikko, kaikki osalliset on varmasti velkaa aikaa perheilleen ja puolisoilleen. Ensi maanantaina alkaa kauden loppusuora ja tiedän jo miten motivoitunut joukkue tulee treenikentälle. Tosipelit ovat vasta edessä ja faktaa on että me parannetaan edelleen ihan meidän peruspelaamista, kun saadaan taas lisää treenejä yhdessä alle.”

Mies, myytti ja legenda

Sunnuntaina ei juhlistettu pelkästään Steelersin voittoa, vaan ennen kaikkea yhden suurimman kuopiolaisen jenkkifutiksen ikonin viimeistä ottelua. Kaikkien rakastama ja kunnioittama linjamies Niko Ruotsalainen laittoi hartiasuojansa naulaan. Yksi kappale ei riitä kuvaamaan yhtä merkittävimmistä pelaajaurista Steelersin historiassa. Ruotsalainen on varmasti koskettanut lähes kaikkia joko Varkaus tai Kuopio Steelersin pelaajia rinnalla taistelevana veljenä tai ohjeistavana isähahmona. Koko seuran onneksi Nikon elämäntyö amerikkalaisen jalkapallon parissa ei pääty tähän, vaan hymyilevä partasuu nähdään jatkossakin edustamassa puna-musta-valkoisia värejä keskittyen juniorivalmennukseen.

Kiitos #66!

Huilia ennen loppukiriä

Tulevana viikonloppuna Steelersillä on bye-viikko, eli kuopiolaiset eivät ole pelivuorossa seuraavalla ottelukierroksella. Tämän ajan joukkue käyttää akkujen lataamiseen loppukauden rutistusta varten. Lepokierroksen jälkeen Steelers matkaa Jyväskylään Jaguaarien vieraaksi 29.7.