Teräsnaiset osa 5. Takakentän taklaajat

Viimeinen osa on vihdoin täällä! Naiset pääsevät pian taas tositoimiin ja on näiden naisten aika loistaa, kun on tarve isojen pelien pysäyttämiselle.

Takakentällä on useita eri pelipaikkoja, jotka niputetaan usein yhteen. Kulmapuolustajat (CB) pelaavat laitahyökkääjiä vastaan pyrkien estämään heittopelien onnistumisen. Free safety on puolustuksen takimmainen pelaaja, joka toimii puolustuksen viimeisenä turvalenkkinä. Strong safety (SS) on takakentän pelaaja, mutta linebackin tavoin puolustaa heiton lisäksi myös juoksua sijoittuen lähemmäs aloituslinjaa. Interit osuvat myös usein näiden naisten käsiin ja on niistä tänä kesänä jo maaleja tehtykin!

 

#83 Noora Koponen RB/DB

Noora ”Terminaattori” Koponen on monilahjakkuus, joka toimii merkittävänä kulmakivenä sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa. Hyökkäyksen puolella Nooran voi nähdä varmasormisena laitahyökkääjänä sekä nopeana keskushyökkääjänä, puolustuksen puolella Noora toimii takakentällä varmana freesafetynä (FS/DB), joka pysäyttää pelin jos muilta lipsuu otteet. ”Hyökkääminen tässä lajissa on helpottavan yksinkertaista: hyökkäyksellä on aina suunnitelma valmiina, tarvitsee ainoastaan toteuttaa se. Eikä varmasti ole haittaa, mikäli jalat ovat vikkelämmät kuin puolustajalla” Noora summaa. Hyökkäyksessä Noora onkin ollut lähes pysäyttämätön ja jaardeja on kertynyt alkukaudesta jo satoja. Puolustuksessa taas mennään täysin toiseen äärilaitaan: ”Ei ole muuta vastuuta kuin pitää takakenttä puhtaana. Joten pelinluku, pelinluku, pelinluku”.

Kausi on Nooralle toinen, mutta jo ensimmäisellä kaudellaan Noora loisti kentällä ja pelasi lähes jokaisella pelipaikalla. Noora palkittiinkin oikeutetusti edellisellä kaudella parhaaksi rookieksi sekä joukkueen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Tällä kaudella meno ei todellakaan ole hiipunut, vaan ymmärryksen ja taitojen kasvaessa tästä naisesta on todellakin tullut teräsnaisten oma terminaattori. Nooran aiempi urheilutausta on ollut repaleista ja monipuolista, ei taida olla lajia, jota ei olisi kokeiltu. Jenkkipallon pariin hän päätyi sattumalta tuttavan kautta, kun salitreenin ohelle kaivattiin joukkuelajia. ”En hetkeäkään uskonut, että tämä olisi mun laji. Nyt on toinen kausi jo menossa, joten huolestuttavasti laji näyttää tulleen jäädäkseen” Noora naurahtaa.

Parhaiksi muistoikseen Noora kertoo ne hetket, kun itse tai kaveri saa ahaa-elämyksen treeneissä tai peleissä, sekä kun pääsee seuraamaan miten yksittäisistä pelaajista tulee joukkue; ”Steelers naiset on koottu hyvinkin erimallisista palasista, jotka kuitenkin jostain ihmeen syystä pelaavat hyvin yhteen”. Henkilökohtaiseksi tavoitteekseen Noora asettaa oppia ymmärtämään lajia pelkän suorittamisen sijasta.

Nooran tukijana ja treenaajana toimii Crossfit Kuopio.

 

#87 Iisa Huhtala WR/DB

Laitahyökkääjänä ja kulmapuolustajana toista kauttaan pelaava Iisa päätyi lajin pariin pikkuveljen harrastuksen innoittamana; ”Yliopistolla bongasin ilmoituksen, että Steelersin naisten joukkue etsii uusia pelaajia. Siinä sitten puolivitsillä pikkuveljelle tokaisin, että pitäisikö mennä kokeilemaan – ja sitten jäinkin lajin pariin!”. Toisella kaudellaan Iisa on sisäistänyt etenkin puolustuksen ja on usein ollut pysäyttämässä tai estämässä isoja pelejä. ”Molemmat pelipaikkani antavat onnistumisen tunteita, varsinkin puolustus, kun pääsee pysäyttämään ison pelin! Pelipaikkani vaativat pelisilmää ja treeniä” Iisa kertoo.

Parhaiksi muistoikseen Iisa kertoo ensimmäisen pelinsä sekä tämän kauden ensimmäisen pelin, sillä aloitus voitolla viime vuoden tappiollisen kauden jälkeen tuntui hienolle. Tavoitteeksi tälle kaudelle myös Iisa asettaa 2. divarin voiton, sekä omien taitojen kehittämisen. Joukkueesta Iisa kertoo: ”Steelers naisissa on hyvä ja rento ilmapiiri, joukkueen jäsenet tukevat toisiaan ja kaikki ovat tervetulleita!”.

Iisan tukena kentällä on LähiTapiola Savo.

 

#24 Marianne Tanninen RB/LB

Marianne on veljensä kanssa Leppävirran lahjoja Suomen jenkkifutikselle, sillä kumpikin on erittäin vahva pelaaja, jotka ovat saanet myös kunnian vetää maajoukkuepaidan ylleen. Marianne oli siis mukana voittamassa kultaa naisten EM-kisoissa vuonna 2014. Pikkuveljen myötä Mariannekin hyökkäsi lajin kimppuun heti kun naisille saatiin porukka Kuopioon. Tämä kausi on kuitenkin vasta Mariannelle kolmas, sillä viime vuosi meni vammoja parannellessa. Kun tänä vuonna Marianne ilmoitti naisille halukkuudestaan palata kuvioihin hänet otettiin ilosylin vastaan! Lajissa häntä viehättää etenkin joukkuehenki ja fyysisyys.

Kokenut Marianne pystyy pelaamaan useammalla pelipaikalla, mutta ominaisimmaksi hän kokee linebackin, jota hän pelasikin maajoukkueessa. Steelersissä pääosin free safetynä puolustava nappaa intereitä tuon tuosta ja taklaa niin että kuuluu, 12 vuoden jääkiekkotausta ei anna armoa pallonkantajalle. Hyökkäyksessä Mariannen voi bongata muun muassa fullbackinä (FB) tai laitahyökkääjänä. ”Pelipaikkani vaativat fyysisyyttä ja mielestäni juuri taklaaminen onkin parasta jenkkifutiksessa!” Marianne kertoo.

Muistoja on matkan varrelta kertynyt paljon ja päällimmäisinä ovat Espanjan EM-kisat ja tiukat ottelut, jotka on käännetty voitoksi. Palattuaan Steelersin riveihin Marianne kertoo joukkueesta: ”Joukkue on hyvin motivoitunut ja haluaa voittaa kaikki ottelut. Paljon potentiaalia, eikä menestyminen ole vain muutaman pelaajan harteilla, vaan ratkaisijoita löytyy todella laajalla rintamalla”. Tavoitteeksi hän asettaa luonnollisesti 2. divarin voiton!

 

#88 Sanna Mömmö WR/DB

Sanna on todellinen rämäpää, sillä aiempia harrastuksia löytyy kaikkea kaukalopallosta autourheiluun. Lajin pariin Sanna eksyi, kun näki Facebookissa mainoksen naisten rekrytapahtumasta ja päätti kokeilla; ”Isäni on myös pelannut jenkkifutista, joten se myös hieman innoitti kokeilemaan”.

Toista kauttaan nyt pelaava Sanna löytyy hyökkäyksestä laitahyökkääjänä ja puolustuksesta kulmapuolustajana. Hyökkäyksessä Sanna kertoo olevan tärkeintä muistaa oma juostava kuva, ”Sitä ei saa unohtaa heti kutsutun pelin jälkeen, kuten minulle on ehkäpä pari kertaa käynyt…”. Onni onnettomuudessa, ensimmäinen touchdown sattui juurikin virheellisen kuvan yhteydessä puolituurilla pallon tullessa näppeihin! Puolustuksessa Sanna on saanut lisää itsevarmuutta ja pelinlukutaitoa tälle kaudelle. ”Paikalla pitää olla hyvin hereikkö ja olla valmis lähtemään vikkelästi hyökkääjän mukaan, jos tämä lähtee heittokuvioon. Juoksupeleissä on pidettävä kiertovastuu. Nämä asiat on taottu hyvin päähän!” Sanna kertoo. Tarvittaessa Sanna toimii myös potkaisijana aloituspotkuissa ja punteissa.

Parhaimmiksi muistoikseen hän kertoo kokonaisuudessaan kauden 2016: ”Vaikka kaikki pelit hävittiin, niin joukkueen yhteishenki oli koko porukan kasassa pitävä voima ja ilonaiheita löydetään pienistäkin asioista. Tähän kauteen ollaan lähdetty voittojen kera ja ne ovat myös hienoja muistoja. Joukkue tukee toinen toistaan – niin hyvässä kuin pahassa”. Steelersin naisten joukkuetta Sanna kuvailee periksiantamattomaksi, positiiviseksi ja värikkäiden persoonien kokoonpanoksi, niin pelaajien kuin valmennuksenkin osalta. ”Onnea on kuulua tälläiseen joukkueeseen” Sanna kiteyttää ja tiivistää tavoitteekseen vaatimattomasti 2. divarin voiton, en sen suurempaa.

 

Sannan kummisponsorina toimii Ohjelmaravintola Maxim.

 

Lauantaina naiset kohtaavat Rovaniemi Nordmenin naiset Vänärillä klo 19.00! Tule katsomaan teräsnaisia jälleen tositoimissa!