Teräsnaiset osa 4. Säkkikuningattaret

Hyökkäys on nyt taputeltu läpi, joten siirrytään puolustukseen. Steelers naisten puolustus on pysynyt alkukauden teräksenkovana päästäen neljässä ottelussa vain kaksi maalia. Rosterin ollessa kapea on myös muistettava, että lähes jokainen näistä pelaajista pelaa kumpaankin suuntaan.

Mutta siis puolustukseen; puolustuksen linja (defensive line, DL) ja tukimiehet (lineback, LB) ovat kirjaimellisesti puolustuksen keskiössä ja ovat niin kutsuttuja ”boxipelaajia”. Puolustuksen linja taistelee hyökkäyksen linjaa vastaan tukkien juoksureitit keskeltä ja heittopeleissä antaa painetta pelinrakentajalle, parhaassa tapauksessa säkittäen komeasti miinusjaardeille. Heiltä vaaditaankin räjähtävää nopeutta, voimaa, aggressiivisuutta ja yleensä pituutta. Tukimiehet ovat linjapelaajien takana ja puolustavat sekä heitto- että juoksupelejä vastaan. Tämä vaatii pelinlukutaitoa ja monipuolisia ominaisuuksia, kuten nopeutta ja aggressiivisuutta. Tukimiehet voivat myös blitzata, eli hyökätä suoraan pelinrakentajan tai keskushyökkääjän kiinni tuhoten pelin heti alkuunsa.

 

#25 Ella Tuovinen OL/DL

Ellalta löytyy vartta vaikka muille jakaa, sillä tämä ylväs blondi kohoaa täydessä mitassa 187 cm korkeuteen, pelin jälkeen korkokengissä vieläkin korkeammalle. Ella on ollut jo Steelersin naisten alkuperäisessä kokoonpanossa; ”Jenkkifutiksen löysin aivan sattumalta. Ilmoituksen naisten jenkkifutiksen rekrytilaisuudesta taisin bongata jostain paikallislehdestä joita harvemmin tulee luettua. Onneksi silloin satuin avaamaan lehden oikealta sivulta. Aiempiin harrastuksiin kuului tanssia ja suunnistusta, mutta lajin taktisuus ja fyysisyys kiinnostivat.”

Kausi 2017 on siis Ellalle jo 4. kausi kentällä. Aiempina vuosina Ella on nähty muun muassa pelinrakentajana, mutta nyt oma pelipaikka on löytynyt puolustuksen linjasta. Ellassa onkin hyökkäyksellä pitelemistä, ulottuvuutta kun löytyy lähes kaksin verroin tavalliseen tallaajaan verrattuna. ”Puolustuksen linjassa parasta on se voittajafiilis, mikä tulee kun voitat hyökkäyksen linjapelaajan tai kaksi ja pääset taklaamaan pallonkantajan tai säkittämään pelinrakentajan miinusjaardeille” Ella kiteyttää. Puolustuksen linjan valmennus on tänä vuonna ollut erittäin osaavaa, mikä näkyy myös kentällä. Omiksi tavoitteikseen Ella kertoo kehittyä teknisesti paremmaksi pelaajaksi ja pelata tähän mennessä paras kautensa. Hyvin se näkyy alkaneen, alkukauden aikana taklauksia ja säkkejä näkyy tilastoissa jo useampi!

Kun kausia on takana yhtä monta kuin Ellalla, on onnistumisia ja muistoja ehtinyt kertyä. ”Paras muistoni on ensimmäisen kauden välieräpelin voitto. Vieläkin tulee tippa linssiin kun muistelee miten täysin rookiejoukkue ylsi aina finaalipeliin asti!”. Ellan mukaan Steelersin naiset ovat kilpailukykyinen ja määrätietoinen joukkue, joka vihdoin nappaa pystin mukaansa finaalista.

 

#80 Minttu Hollming OL/DL

Länsirannikon kasvatti Minttu löysi tiensä jenkkifutiksen pariin muutama vuosi sitten. Harrastustausta on sirpaleista monen lajin kokeilua, mutta mikään ei ottanut jäädäkseen.”Muutin Kuopioon opintojen perässä ja näin facebookissa ilmoituksen Steelersin kokeilupäivästä. En koskaan uskonut lajin olevan minulle sopiva, en ollut urheilullinen ja raju kontaktilaji tuntui hyvin kaukaiselta. Onneksi sattui olemaan aurinkoinen keli ja vapaapäivä, joten päätin antaa lajille mahdollisuuden, enkä ole katunut kertaakaan” Minttu kertoo.

Ensimmäisellä kaudellaan Minttu pelasi pääosin hyökkäyksen linjaa, mutta tänä vuonna pääpaino siirtyi pallon toiselle puolelle. Puolustuksen puolella Minttu onkin selkeästi vahvimmillaan, sillä räjähtävä lähtönopeus puskee linjan läpi jo ennen kuin hyökkäys ehtii reagoida. ”Puolustuksen linja on ihanan yksinkertaista; pallon liikahtaessa napsahtaa pään sisällä vihreät valot päälle ja sitten mennään täysillä ja läpi” Minttu kiteyttää. Hyökkäyksen onkin yleensä tuplattava tämä tyttö tai vastustajan pelinrakentajalle tulee kiire. Hyökkäyksen linjaakaan ei olla unohdettu, tarpeen vaatiessa omaa pelinrakentajaa suojellaan hengellä ja verellä, guardina tai sentterinä.

”Paras muistoni on kesän 2017 ensimmäisestä pelistä, kun ensimmäisen kerran pääsin halailemaan pelinrakentajaa” Minttu muistelee. Tällä kaudella tavoite on kehittyä edellee, kasvattaa lihaskuntoa ja parantaa tekniikkaa, joukkueen päämääränä kun on voitto.

Mintun matkassa mukana Kuopion ToriApteekki.

 

#47 Alma Reinikainen FB/LB

Pieni, mutta sitäkin pippurisempi Alma pysäyttää jopa kaksikertaa itsensä kokoisen pelaajan, jos tämä erehtyy pallon kanssa Alman linjalle. Alma on pienestä pitäen ollut aktiivinen ja tutustunut useisiin lajeihin, repertuaariin kuuluu muun muassa hiihto, yleisurheilu ja useita palloilulajeja. Jenkkifutiksen Alma löysi vuonna 2014, kun joogan ja kuntosalin ohelle kaivattiin joukkuelajia. Kuopion torilla lajiin tutustunut rämäpää tiesi heti lajin olevan oma ja ajatus vahvistui Vänärin katsomossa peliä seuratessa.

Alma pelaa siis pääosin puolustuksessa linebackinä, joka vaatii pelinlukutaitoa, reagointikykyä, nopeutta ja kovia taklauksia. Pienestä naisesta lähtee yllättävän paljon voimaa kun pallo pitää pysäyttää! Hyökkäyksen puolella Alman saattaa myös silloin tälloin bongata sisärissuna tai fularina. Hyökkäys vaatii päättäväisyyttä, pelikirjan osaamista ja nopeutta. ”Parasta, mitä keltältä ja harjoittelusta saa, on omien taitojen kehitys ja hyödyntäminen ja sitä kautta onnistumiset; mikäs sen parempaa kuin tämän mittaisena naisena taklata ittiään isompia!” Alma kertoo. Parhaiksi muistoikseen hän kertoo ensimmäisen pelinsä, jossa rissuna sai pallon kiinni ja juoksu jatkui hyvän tovin vaikka 4-5 emäntää roikkui liepeissä kiinni, puolustuksessa useat onnistuneet taklaukset aloituslinjan taakse ovat kohokohtia.

”Steelers Naiset on ihan huippuporukka! Ollaan määrätietoisia, meitä on moneen lähtöön ja pelataan hyvin yhteen. Jokainen tekee ja panostaa tähän hommaan ja kaveria jeesitään. Tähän joukkueeseen oli helppoa tulla mukaan ja on huippua saada lisää uusia pelaajia mukaan!” Alma kiteyttää ja asettaa kauden tavoitteeksi voiton!

 

#14 Endla Koponen OL/LB

Endla se toinen Koponen Steelersis naisissa ja intoutui #83 Nooran harrastuksen myötä itsekin kokeilemaan. Tämä kausi on Endlalle ensimmäinen ja omaa pelipaikkaa haettiin keväällä kiihkeästi, lopulta se löytyi linebackien riveistä, jossa etenkin pelinlukutaitoa ja reagointikykyä mitataan. Tarvittaessa Endlaa voidaan käyttää myös hyökkäyksen linjassa, pieni koko ei ole haitta jos aggressiivisuus ja tekniikka ovat oikealla tasolla!

Parhaita muistoja Endlalle ei ole vielä ehtinyt juuri kertyä, sillä valitettavasti osa alkukaudesta meni sivurajalla loukkaantumisen myötä. Onneksi tässä on kuitenkin ollut kohta 6 viikkoa aikaa rauhassa parannella paikkoja, pian mennään taas! ”Kaudelta odotan oman pelitaidon kehittymistä ja onnistumisen fiiliksiä. Eikä ne joukkueen tekemät touchdownitkaan haittaisi!” Endla tiivisitää.

 

Ensi viikolla mennään taas; naiset kohtaavat Rovaniemi Nordmenin lauantaina 15.7. Väinölänniemessä klo 19 alkaen!