Teräsnaiset Osa 3. Hyökkäyksen linja

 

Linjapelaaminen vaatii kommunikaatiota, tilannetajua, älyä, voimaa ja räjähtävyyttä. Tilastoissa harvoin näkyy näiden näitä numeroita, mutta linja on yksi merkittävimmistä tekijöistä hyvässä hyökkäyksessä. Hyökkäyksen linjan tehtävänä on heittopeleissä antaa pelinrakentajalle aikaa heittää palloa suojelemalla pelinrakentajaa päällepuskevilta puolustajilta. Juoksupeleissä linja raivaa keskushyökkääjille juoksuväylän sovitulle alueelle. Hyökkäyksen linjapelaajat ovat yleensä joukkueen isoimpia pelaajia, mutta Steelersin tytöt ovat huomattavasti pienempiä kuin yleensä. Miten tämä vaikuttaa Steelersin hyökkäykseen? Hyökkäyksen linjan valmentaja Tapio Jääskeläinen vastaa: ”Koko ei ole kaikki kaikessa. Meidän pelaajat ovat pieniä, mutta sitäkin atleettisempia. He omaavat nopeutta ja hyvän tekniikan, niillä jo pelkästään ollaan voitettu monet vastustajien isommat linjapelaajat!”.

Vaikka kunnia onnistuneista peleistä usein menee palloa kantaville pelaajille, olisi hyökkäys tuhoon tuomittu ilman tehokasta linjaa. Linjapelaaminen on siis ennen kaikkea tiimityöskentelyä joukkueen eteen ja nämä tytöt taistelevat täydellä sydämellä:

 

#69 Janita Voutilainen OL/LB

Janita, joka vastaa myös nimiin Juanita ja Potter, pelaa nyt toista kauttaan jenkkipallon parissa. Varmaotteinen ja voimakas linjanainen on tänä vuonna saanut lisävastuuta kentällä siirtyessään centerin (C) paikalle. Center on hyökkäyksen linjanm keskimmäinen pelaaja, joka käynnistää jokaisen yrityksen snäppäämällä pallon aloituslinjalta pelinrakentajalle. Center on on usein myös linjan tukihahmo ohjatessaan muun linjan toimintaa ja se vaatii tietoa pelin tapahtumista ja pelinlukutaitoa. Puolustuksen puolella edelliskaudella linjassa pelannut Janita on tälle kaudelle siirtynyt muutaman jaardin taaemmas tukimieheksi (Lineback, LB). Kaikilla pelipaikoillaan Janita on erittäin tehokas, etenkin linjassa

Janitan aiempiin harrastuksiin aikuisiällä ovat kuuluneet kuntosali, rullaluistelu ja talvisin lumilautailu, nuorena pelattu jalkapallo on ollut ainoa joukkuelaji ennen liittymistä Steelersin riveihin. ”Parhaat muistot sijoittuvat kyllä tälle kaudelle ja tähän mahtavaan porukkaan joka meillä on. Ihanaa pelata osana tätä joukkuetta” Janita kertoo ja jatkaa ”Steelers naiset on teräksenkova, jatkuvasti kehittyvä joukkue ja joukkueena pelaamme hyvin yhteen”. Tavoitteeksi kaudelle Janita asettaa 2. divarin voiton!

 

#60 Riina Kortelainen OL/DL

Riina vastaa joukkueen vatsalihastreenistä, sillä tämän tytön seurassa ei montaa sekuntia voi olla nauramatta. Valmentajilta satelee ”varoituksia” milloin mistäkin eikä huumori hyydy koskaan. Kolmatta kauttaan pelaava Riina toimii hyökkäyksen linjassa (OL) centerinä tai guardina. Pelipaikassa eniten Riinaa viehättää tiimityö, luottamus kaveriin ja omaan tekemiseensä. Linjasta kehittyykin usein joukkueessa omanlainen perheensä ja Riina on sen äitihahmo. ”Jokainen juoksu, heitto tai näiden yrittäminen vaatii linjan panostuksen, tekemisen, kaverin puolesta turpaan ottamisen; sitä kautta joukkueen perustana on linja” Riina tiivistää.

Jenkkifutiksen pariin Riina päätyi lähes sattumalta lajista mitään tietämättä, kun asteli Steelersin Tryout-treeneihin. Riina oli kerrasta myyty. ”Joukkuelajina kiehtoo yhteenkuuluvuus, hakattuna olo ei haittaa, kun ympärillä on samannäköistä sakkia!” Riina kertoo. Riina on ennen kaikkea tiimipelaaja, ja kertookin parhaiksi muistoikseen ne, joissa joukkue puhaltaa yhteen hiileen onnistuneesti. Kauden tavoitteena on voitto, vähempi ei riitä. Riina tunnetaan myös hastagistä #ripehoitaa.

 

#30 Iida Koivula OL/LB

Iida on Steelersin rookieita, mutta on alunperin aloittanut jenkkifutiksen 15-vuotiaana Nokialla. Pari pelattua kautta junnuna poikien kanssa näkyivät heti, sillä Iida ei kaihda kontaktia vaan puskee hyökkäyksessä raivolla vastustajan vaikka toiseen kenttäpäätyyn asti ja puolustuksessa Iidan taklaaminen on varmaa työtä. Loukkaantumisen myötä harrastus jäi tauolle, mutta syksyllä Iida löysi itsensä Steelersin treeneistä.

Hyökkäyksessä Iida siis toimii linjapelaajana raivaten tehokkaasti tilaa juoksupeleissä. Puolustuksen puolella on palattu junnuvuosien pelipaikalla tukimieheksi (LB) ja kokemus näkyy pelinlukutaidossa ja taklausten kovuudessa. Iida osaa ajoittaa blitzit hyvin ja on myös suuri uhka vastustajan pelinrakentajalle. ”Tykkään kovasti molemmista pelipaikoista, mutta täytyy myöntää, että onnistuneen taklauksen jälkeistä fiilistä ei voita mikään”. Steelersin paita on ollut vasta neljässä pelissä päällä, mutta onnistuneita suorituksia kummallakin puolella palloa huomattavia määriä ja kehitys on huimaa.

”Steelers naiset on ehdottomasti huumorintajuinen, mutta myös periksiantamaton joukkue. Kyllähän erityisesti nuo pitkään puurtaneet tytöt ansaitsisivat vihdoin sen voiton, joten se on ainoa mihin tyydytään!” Iida kiteyttää kauden tavoitteet.

Iidaa on mukana tukemassa Veljekset Wallenius Oy.

 

#70 Mari Sulku OL/DL

Mari on kokenut pelaaja ja monitoiminainen, joka voidaan tarvittaessa laittaa lähes jokaiselle pelipaikalle. Tämä on Marille kolmas kausi, viime vuoden ollessa välivuosi lajista ja hän kertoo itse viihtyvänsä parhaiten hyökkäyksen linjassa. ”Usealla pelipaikalla pelaaminen auttaa havainnoimaan peliä enemmän kokonaisuutena ja tuntuu hyvältä, että valmentajat ovat luottaneet minuun siinä määrin, että saan kokeilla useita pelipaikkoja” Mari kertoo. Linjassa Marilta löytyy voimaa ja aggressiivisuutta blokata ja pelinlukutaito on pelastanut pelinrakentajan useilta blitzeiltä.

Steelersiin Mari löysi tiensä jo naisten joukkueen alkutaipaleella etsiessään joukkuelajia, johon pääsisi sisään vielä ”aikuisiällä”. Lajissa kiehtoivat etenkin lajin monipuolisuus ja taktisuus ja joukkueeseen oli helppo mennä mukaan. Aiempiin harrastuksiin on kuulunut muun muassa koripalloa.  ”Parhaat muistot liittyvät pelimatkoihin, finaalipeleihin ja mahtavaan joukkuehenkeen mikä meidän tiimissä vallitsee. Meidän joukkueen vahvuutena on monipuolisuus, urheilullisuus, voiton himo sekä yhteisöllisyys, jonka myötä joukkuekaveria ollaan aina valmiita auttamaan oli tilanne mikä tahansa!” Mari listaa. Myös valmennus saa Marilta kiitoksia ja kauden tavoitteeksi hän asettaa sarjan voittamisen.